LIJEČNIK ODGOVARA

Šta kada starija sestra tuče malog brata

"Bebe i mame"

15.3.2018

Naša kćerka ima tri i po godine, a imamo i sinčića od osam mjeseci. Ona je mnogo voljela svog mlađeg brata od samog njegovog rođenja, tepala mu i mazila ga. Sada, međutim, pošto je on već počeo puzati i dirati njene igračke, odjednom se okrenula protiv njega, gura ga i udara. Šta da radimo?

- Za mnogu stariju djecu novorođenče i ne predstavlja veliku prijetnju. Bespomoćno je, nesposobno da im otme knjigu iz ruku ili polomi lutku. Ali već za nakoliko mjeseci, kad nauči uzimati stvari, puže, gega se i razvija ostale motorne sposobnosti, prizor postaje manje idiličan. I starija djeca koja su dotad bila puna ljubavi za bebu (ili su bar najčešće bila takva), mogu odjednom početi iskazivati neprijateljstvo.

Teško možete da ih krivite zbog toga - sičušni „barbarin“ je upravo okupirao njihovu teritoriju. Njihove kutije s bojicama su opljačkane, knjige poderane, a lutke prisvojene. Da bi odbranilo svoju teritoriju starije dijete (napetost je najizrazitija ako je reazlika među djecom do tri godine ) često pribjegava vikanju, udarcima, guranju i obaranju bebe na pod. Ponekad se javlja mješavina naklonosti i agresivnosti: ono što počinje kao zagrljaj, završava se bebom koja plače oborena na pod.

Postupak starijeg djeteta često tačno odslikava njegova duboko zapretena konfliktna osjećanja. Kao roditelj, u takvoj situaciji morate balansirati na tankoj liniji - štiteći mlađe, a istovremeno ne kažnjavajući starije dijete.

Vašoj kćerki jasno stavite do znanja da je nedopustivo namjerno povređivati bebu, ali, isto tako, jasno treba da pokažete da razumijete njene muke i saosjećate sa njenom ljutnjom. Pokušajte da joj stvorite mogućnost da se neko vrijeme igra sama (dok beba spava, ili je u ogradici ili zauzeta nečim drugim). Poštujte njenu privatnost i njene stvari, naročito kad su joj u posjeti drugarice i drugovi, a postarajte se da se tako ponaša i mlađe djete.

Provodite izvjesno dodatno vrijeme s njom i intervenirajte u njenu korist kad god beba odnese ili pokuša da uništi neku njenu stvar, umjesto da joj stalno govorite "pusti ga-pa on je samo beba". Ali je pohvalite u prilikama kad ona sama od sebe dođe do takvog zrelog zaključka.

Veoma brzo situacija će se promijeniti. Mali brat, kome će dosaditi da bude guran, a dovoljno jak da i sam namjerno gurne (povuče za kosu ili ugrize), počet će uzvraćati napade. Do toga obično dolazi pred kraj prve godine mlađeg djeteta, poslije čega slijedi nekoliko godina pomiješanih osjećanja među njima - zbunjujuća kombinacija ljubavi i mržnje.

Možete očekivati da će te godine, u kojima ćete se često osjećati više kao sudija nego kao roditelj, biti vrijeme stalnog izazova za vaše strpljenje i vašu dovitljivost - ali i vrijeme radosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.