KANTON 10

Sjećanje na poznate Livnjake: S pisaćim mašinama otišao i majstor Šahbaz

Šahbaz Hasan-majstor za pisaće mašine, preselio na bolji svijet ; Jedna od posljednjih mašina koju je Šahbaz servisirao(Foto A. Kamber/Avaz.ba)

Piše: A. KAMBER

26.9.2017

Livno je stoljećima imalo vrsne majstore iz različitih oblasti. 

Nažalost, serijske industrijske proizvodnje i uvozi artikala, koji su se nekada izrađivali i servisirali u brojnim zanatskim radionicama, te neadekvatni školski programi u posljednje vrijeme, s nedovoljno praktične nastave, razlozi su zbog kojih je sve manje vrsnih majstora i što se neki zanati potpuno gase. 

Neke od zanata potisnula je i moderna tehnologija. Jedan od potisnitih zanata je i servisiranje pisaćih mašina koje su u potpunosti potisnuli kompjuteri, te se one izuzetno rijetko koriste, svugdje, pa i u Livnu. 

U Livnu je to pogotovo slučaj, otkada je prije nekoliko godina umro dugogodišnji vrsni serviser pisaćih mašina, majstor Hasan Šahbaz. 

Odlaskom mašina iz ureda i kućnih upotreba, ubrzo je na bolji svijet otišao i majstor Šahbaz, koji je jednako vješto izrađivao i različite ključeve, bez neke savršene opreme, a ni ostali dio precizne mehanike nije mu bio stran. 

Hasanova radionica u posljednje vrijeme bila je u porodičnoj kući, u jednoj od soba, a rezervne dijelove i brojne rashodovane mašine držao je na tavanu. 

Najčešći kvarovi na mašinama, kako je kazivao majstor Hasan, bili su lomljenje slova koja se najčešće koriste i ručica, a majstor Hasan je sve to uspješno popravljao i uvijek u obećanom roku. 

Nerijetko i za simboličnu naknadu pojedincima, dok je firmama mašine servisirao po ugovoru. Bilo je i mnoštvo besplatnih popravki za prijatelje, koje bi, uz to, nerijetko, Hasan znao još počastiti i pićem. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.