REPUBLIKA SRPSKA

Proizvodnjom kozijeg mlijeka i sira školuje dvoje djece u inozemstvu

Enver Hamzić vodi farmu od 120 koza

Piše: S. SMAJLOVIĆ

5.12.2017

Enver Hamzić (42), nakon što je deset godina radio i sa porodicom živio u Francuskoj, vratio se u rodne Gladoviće, tridesetak kilometara od Srebrenice. Na svom velikom imanju formirao je farmu ovaca, a poslije nekoliko godina opredijelio se za uzgoj koza i proizvodnju sira od kozijeg mlijeka. 


Osigurano tržište

- Kada sam se uvjerio da na našem i evropskom tržištu nedostaje kozijeg mlijeka, sira i sirutke, prodao sam ovce i kupio 120 koza. Proizvodim kozije mlijeko, sir, sirutku i meso i imam redovne kupce u cijeloj BiH, a najviše u Sarajevu, Tuzli i Hercegovini - govori Hamzić.

Kaže da od kozijih proizvoda ima solidnu zaradu i da od toga školuje kćerku Ajišu na Univerzitetu internacionalne ekonomije u Švicarskoj te sina Islama, koji je peti razred osnovne škole u Francuskoj. Supruga Aida Hamzić u jednoj privatnoj zdravstvenoj klinici u Francuskoj radi kao kuharica i nije u mogućnosti da od svojih primanja školuje djecu.

Enver planira povećati stado koza, izgraditi moderan pogon za proizvodnju i pakovanje mlijeka i sira te sušaru za sušenje mesa. Za sve to treba sakupiti sredstva, jer kako kaže, u današnju vlast i njihovu pomoć ne može se pouzdati.

- Koze imaju veliki pašnjak i dnevno prijeđu od pet do deset kilometara. Svakodnevno se hrane s više od 50 vrsta raznih biljaka. Jedu potpuno zdravu planinsku hranu, a osim toga, rekultivišu zemljište koje je zaraslo u korov i drugo rastinje. U krugu od stotinu kilometara od farme nema ničega što bi zagađivalo pašnjake – objašnjava Hamzić.

Bez koncentrata

Stručnjaci mu, kaže, predlažu da koze, radi proizvodnje veće količine mlijeka, stalno budu zatvorene i da ih hrani koncentratom.

- To ne dolazi u obzir. Pored zdrave trave i lišća, moje koze neće okusiti koncentrat - poručuje Hamzić.

Nedostatak radne snage 

Hamzić zna da je nezaposlenost u Bosni i Hercegovini jedan od gorućih problema. Najbrže se, kaže, može zaraditi baveći se poljoprivredom. No, mladi nisu zainteresirani za ovu privrednu granom. Dosta je u ovdašnjim selima obnovljeno kuća, koje zjape prazne, a njive su zarasle u korov. Planira proširiti farmu, ali ga brine kako osigurati radnu snagu. Kaže da kod njega stalno ima posla, ali radnika nema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.