SARAJEVO

Obilježena 25. godišnjica od granatiranja sarajevske Vijećnice: 1992. godine vatrena stihija uništila tri miliona knjiga

( A. Durgut)

Piše: A. TABAK

25.8.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Na današnji dan, prije tačno 25 godina, zapaljen je jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda, sarajevska Vijećnica, u kojoj je bila smještena Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH.


Pripadnici JNA i Vojske RS Vijećnicu su granatirali u noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine. Tada je vatra uništila gotovo 90 posto knjižnog fonda, od približno 3 miliona bibliotekačkih jedinica kojim je raspolagala Biblioteka.

Tim povodom u prostorijama Vijećnice danas je obilježen ovaj tužni jubilej kojem su prisustvovali direktor NUB-a Ismet Ovčina, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Jusuf Pušina, predsjedavajući Općine Stari Grad te Kemal Cacan, vatrogasac koji je zajedno sa svojim kolegama 18 sati gasio požar u Vijećnici.

Prema riječima direktora Ovčine, granatiranje Vijećnice, NUB BIH započelo je u maju 1992. godine te da su prve granate značajno oštetile katalog, a uništenjem staklene kupole i krovne konstrukcije bio je ugrožen knjižni fond, informatička oprema, namještaj, instalacije.

- Po cijeloj zgradi padali su zapaljivi projektili. Unutrašnjost Vijećnice je potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja. Nadljudskim naporima vatrogasaca, zaposlenika NUB BIH i građana Sarajeva, spašeno je što se spasiti moglo – rekao je Ovčina.

Istaknuo je da je da je obnova ovog objekta trajala više od jednog desetljeća te da je svečano otvorena prije tri godine.

U okviru programa obilježavanja uručene su i zahvalnice nekim od donatora knjiga.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.