Promocija na Ekonomskom fakultetu

BiH dobila prvu generaciju dječijih i adolescentnih psihoterapeuta

F. Sa.
30.09.2017 20:36

Azra Arnautović, Belma Žiga, Đana Lončarica, Mirela Badurina, Mirjana Gavrić-Hopić, Sabina Zijadić-Husić, Selma Gaši, Senka Čimpo i Srebrenka Hota prva su generacija diplomiranih dječijih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta u BiH, koja je promovirana danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Psihoterapeutkinja Mirela Badurina istaknula je da su polaznice završile studij u okviru programa koji je Bosanskohercegovačka integrativna dječija i adolescentna psihoterapijska asocijacija (BHIDAPA) pokrenula za stjecanje diplome iz oblasti dječije i adolescentske psihoterapije radi velike potrebe za tim kadrom.

- Istraživanja pokazuju da svako četvrto dijete rane adolescentne dobi pati i pod rizikom je od razvoja mentalnog poremećaja. S druge strane, u BiH je i deficit kadra i profesionalaca za rad s djecom i adolescentima. Nemamo više vremena, moramo umreženo raditi i dobro sarađivati da sačuvamo dijete - istaknula je Badurina.

Veliku zaslugu za uspjeh mladih psihoterapeutkinja imale su i njihove profesorice Dubravka Kocijan-Hercigonja, Vera Daneš-Brozek i Lidija Petocić, pred kojima su i položile završne radove. Nakon polaganja zakletve, studentice su svojoj profesorici Dubravki Kocijan-Hercigonji poklonile pjesmu.

NA VRH