SARAJEVO

Održana promocija kontejnera namijenjenih za prikupljanje elektronskog i elektroničkog otpada

Piše: N. Ć.

18.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U dvorištu Centra "Vladimir Nazor" danas je u 11 sati, Centar za okolišno održivi razvoj-COOR, u saradnji sa firmom "Zeos eko sistem", organizirao promociju kontejnera namijenjih za prikupljanje elektronskog i elektroničkog (EE) otpada, u okviru projekta „Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo". Cijeli projekat finansira Općina Novo Sarajevo. 

Prema riječima Nedžada Koldže, načelnika općina Novo Sarajevo, ovo je jedan od projekata koji ima za cilj da podigne svijest o potrebi zaštite okoliša koji se uspješno realizira u saradnji sa Centrom za okolišno održivi razvoj.

- Projekat je vrijedan oko 20.000 KM, obuhvata osnovne škole sa prostora općine Novo Sarajevo i ovo je danas samo jedan njegov segment, jedan, ali vrlo važan, s obzirom na to da se radi o nečemu što naši sugrađani jos nisu imali priliku vidjeti na području Kantona Sarajevo te tiče se ispunjavanja evropskih standarda - rekao je Koldžo

Kako je naglasio Mersudin Kadrić, direktor Centra "Vladimir Nazor", djeca su pokazala interes za ovaj vid aktivnosti, i potrebu za zaštitiom okoliša.

- Djeca su pokazala interes za rastavljanjem elektronskog i elektroničkog otpada i uvest ćemo ih kao svakodnevnu aktivnost. Time jačamo svijest najmalđih i pokazujemo da svi možemo doprinijeti čuvanju okoliša - kazao je Kadrić

U toku je projekt „Naviku usvojimo –EE otpad odvojimo“, koji traje već tri mjeseca i bliži se kraju, a, kako kaže Semra Fejzibegović iz Centra za okolišno održivi razvoj, riječ je o posebnim kontejnerima za elektronski i električni otpad.

- Ovo su po prvi put u našem gradu specijalni kontejneri za tu vrstu otpada, da građani prepoznaju naš cilj i priključe nam se – rekla je Fejzibegović.

Kontejneri za prikupljanje EE otpada bit će postavljeni ispred "Merkatora", u ulici Ložionička te u dvorištu OŠ "Grbavica I", "Grbavica II", "Velešićki heroji", "Malta" i "Čengić-Vila I".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.