Potpisani ugovori o korištenju dvije zgrade

Gračanički Romi s deponije sele u moderne stanove

H. ČALIĆ
19.09.2017 21:33

Foto: S potpisivanja ugovora u Općini Gračanica

Članovi velike romske zajednice, koji su godinama živjeli uz gračaničku gradsku deponiju “Grabovac”, njih 70, od jučer broje dane kada će se, konačno, poslije dugog čekanja, useliti u 12 stanova u dvije stambene zgrade, sagrađene prije nove godine u gračaničkoj mahali Javor.  

Kraj mukama

Članovi 12 romskih porodica jučer su s načelnikom Gračanice Nusretom Helićem potpisali ugovore o načinima korištenja stanova. Gradnju dvije stambene zgrade finansirali su Fondacija “Hilfsverk” iz Austrije, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i Općina Gračanica.

- Smatramo da je došao kraj našim mukama i kraj života u smeću, sa zmijama, štakorima i žoharima. Patili smo se cijeli život, ali ova godina je za nas bila najteža, jer nam je na Grabovcu i struja isključena. Nemamo ni posla, ali svoju djecu šaljemo u školu - kazao je Ahmet Mehić.

Dosta urađeno

Helić ističe da se u stambenom zbrinjavanju Roma na području Gračanice dosta toga uradilo. Sada se mora naći način kako Romima u novim stanovima osigurati namještaj i bijelu tehniku jer oni sa smetljišta u nove stanove nemaju šta ponijeti.

Imena korisnika

U dvije savremene stambene zgrade u Javoru stanove su dobili: Huso, Safet, Aziz i Ismet Osmanović, Sanela Štibel, Admir Mušić, Osman, Ahmet, Hasan, Osman, Ferida i Aldin Mehić. Porodice će u nove stanove useliti 25. ili 28. septembra.

Tagovi

Gračanica

Oglasi

NA VRH