TUZLANSKI KANTON

Gračanički Romi s deponije sele u moderne stanove

S potpisivanja ugovora u Općini Gračanica

H. ČALIĆ

19.9.2017

Članovi velike romske zajednice, koji su godinama živjeli uz gračaničku gradsku deponiju “Grabovac”, njih 70, od jučer broje dane kada će se, konačno, poslije dugog čekanja, useliti u 12 stanova u dvije stambene zgrade, sagrađene prije nove godine u gračaničkoj mahali Javor.  



Kraj mukama

Članovi 12 romskih porodica jučer su s načelnikom Gračanice Nusretom Helićem potpisali ugovore o načinima korištenja stanova. Gradnju dvije stambene zgrade finansirali su Fondacija “Hilfsverk” iz Austrije, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i Općina Gračanica.

- Smatramo da je došao kraj našim mukama i kraj života u smeću, sa zmijama, štakorima i žoharima. Patili smo se cijeli život, ali ova godina je za nas bila najteža, jer nam je na Grabovcu i struja isključena. Nemamo ni posla, ali svoju djecu šaljemo u školu - kazao je Ahmet Mehić.

Dosta urađeno

Helić ističe da se u stambenom zbrinjavanju Roma na području Gračanice dosta toga uradilo. Sada se mora naći način kako Romima u novim stanovima osigurati namještaj i bijelu tehniku jer oni sa smetljišta u nove stanove nemaju šta ponijeti.

Imena korisnika

U dvije savremene stambene zgrade u Javoru stanove su dobili: Huso, Safet, Aziz i Ismet Osmanović, Sanela Štibel, Admir Mušić, Osman, Ahmet, Hasan, Osman, Ferida i Aldin Mehić. Porodice će u nove stanove useliti 25. ili 28. septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.