KORISNO

Zašto djeca mrze tutu

Djeca koja se opiru korištenju tute ili WC školjke vjerovatno će kasnije u životu imati tešku narav

Ilustracija

"Bebe i mame"

13.11.2018

Prema najnovijim otkrićima američkih pedijatara, za teškoće koje imaju roditelji da svoje dijete naviknu na tutu ili WC školjku najvjerovatnije je kriva konstipacija (zatvor) kod djeteta.

Ali, utvrdili su i to da djeca koja pružaju otpor nastojanjima roditelja da ih u najranijem životnom dobu naviknu na korištenje tute ili WC školjke za obavljanje fizioloških potreba, najvjerovatnije će u kasnijem životu imati tešku narav.

Otpor "toalet treningu"

Kad je razlog za nastanak problema hroničan zatvor u djetinjstvu, pravilna terapija olakšat će promjene, zaključili su američki istraživači.

U dvije studije, objavljene u stručnom medicinskom časopisu Pedijatrija, navodi se da nekoliko faktora doprinose odlaganju i zakašnjenju u "toalet treningu", kako su naučnici nazvali postupak, na koji, inače, djeca prelaze do treće godine starosti.

Poređenje djece koja imaju teškoće u "toalet treningu" sa djecom koja tu "tranziciju" obave bez problema otkrilo je da su prva teško prilagodljiva, da rano iskazuju lošu narav i raspoloženje i da su manje uporni, naglasili su pedijatri sa Univerziteta Harvard.

Nemar ili strogo ponašanje roditelja nemaju nikakvog utjecaja na teškoće u "toalet treningu". Jedno istraživanje je otkrilo da je više od polovine djece u obje grupe patilo od zatvora, ali da su tvrdu, bolnu stolicu imala djeca koja pokazuju teškoće u "toalet treningu". Ali, nije utvrđeno da li je uzrok tome zatvor.

Problem je - zatvor

Drugo istraživanje ustanovilo je da zatvor najčešće prethodi teškoćama u "toalet trenigu". Blagovremeno i efikasno liječenje zatvora može predstavljati potencijalnu opciju u smanjivanju odbojnosti djeteta prema "toalet treningu".

Ključni pokazatelj je da dijete koje izbjegava "toalet trening" zapravo kontrolira zbivanja u debelom crijevu, jer skriva ili traži da mu se izvuče papirna pelena kad želi da "nešto uradi", zaključuju pedijatri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.