PROMJENE

Šta se zbiva na koži i pod kožom trudnice

Zašto je koža trudnica mjestimično jače pigmentirana <195> Šta se zbiva sa kapilarama i venama

Nastaju u prvom tromjesečju i traju tokom cijele trudnoće. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

14.2.2019

U toku trudnoće, usljed djelovanja hormona i metaboličkih mijena nastaju promjene na koži koje mogu biti rezultat same trudnoće (fiziološke promjene) ili oboljenja koja je prate. Ako je prije trudnoće postojalo neko oboljenje kože, ono se u toku same trudnoće može poboljšati ili pogoršati.  

Ovoga puta riječ je samo o fiziološkim promjenama na koži koje normalno prate trudnoću.

Promjene u pigmentaciji obično se pojavljuju krajem prvog tromjesečja i traju tokom cijele trudnoće. Manifestiraju se pojačanom pigmentacijom dijelova kože koji su i inače jače pigmentirani (lice, koža oko bradavica na dojkama i linearna pigmentacija od pupka do stidne regije). Pojačana pigmentacija više je izražena kod osoba koje inače imaju tamniju kožu.

Mrlje na licu

Chloasma gravidarum je stručni naziv za pojačanu pigmentaciju kože lica, naročito na čelu, obrazima, iznad gornje usne i na koži brade. To su mrlje boje bijele kafe, nejasno omeđene u odnosu na ostalu normalno pigmentiranu kožu.  

Pojačana pigmentacija kože lica pojavljuje se kod 65-80 posto trudnica, ne pravi nikakave smetnje i savim je fiziološka promjena. Nastaje usljed djelovanja hormona.  

Nakon poroda pigmentacije spontano iščezavaju u toku prvih šest mjeseci, mada kod 25 posto žena, naročito tamnoputih, ostaje trajno. Liječenje se ranije provodilo agresivnim sredstvima za izbjeljivanje, dok se to danas radi bez opasnosti oštećenja ostale kože. 

Crna linija

Linea nigra je naziv za pojačanu pigmentaciju u predjelu linije koja povezuje pupak sa stidnom regijom. Kod osoba tamnije puti ta linija može biti vrlo tamna pa otuda i njen latinski naziv. Linea nigra nastaje kao posljedica djelovanja hormona kao i chloasma gravidarum. 

Pojačana pigmentacija areola dojki pojavljuje se u drugom, a najizraženija je u trećem tromjesečju trudnoće. Koža kod tamnoputih osoba je skoro crna. I ova primjena je fiziološka i spontano se povlači nakon poroda. 

Rat strijama

Promjene vezivnog tkiva kože - strije - nastaju obično krajem drugog, a najizraženije su u trećem tromjesečju trudnoće. Nastaju zbog povećanog rastezanja kože, naročito trbuha i dojki te natkoljenica i nadlaktica. Uzrok je povećana aktivnost nadbubrežnih žlijezda.  

Nasljedna slabost vezivnog tkiva igra veliku ulogu u nastanku ovih promjena.  U početku su to linearne, svijetloružičaste pruge istanjene kože koja se lagano mreška.  

Prisutan je subjektivni osjećaj svrbeža tih dijelova kože. Kako napreduje trudnoća, pruge postaju šire i duže, postepeno poprimaju bjelji ton i na kraju imaju srebreno-bijelu boju. Pod pritiskom prsta ima se osjećaj propadanja  prsta u dublje dijelove kože.  

Ta pojava je rezultat nedostatka vezivnog tkiva na mjestu promjena koje su, nažalost, ireverzibilne. Ne mogu se izliječiti, ali se uz blagovremeno i odgovarajuće liječenje može ublažiti njihov intenzitet.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

S obzirom da je riječ o nasljednoj slabosti vezivnog tkiva, trudnice kod kojih

postoji porodična sklonost strijama trebaju paziti na tjelesnu težinu, a od početka trudnoće trebaju početi preventivno liječenje odgovarajućim kremama i mastima protiv nastanka strija.

Kapilari i vene

Promjene krvnih sudova bilježi se kod oko 30 procenata trudnica. To su proširenja najsitnijih krvnih sudova kože (kapilara) koji mogu imati zvjezdast ili linearan oblik.

Prve promjene se javljaju na koži lica, a kako trudnoća napreduje, pojavljuju se i na drugim dijelovima kože. Obično spontano nestaju nakon poroda, ali kod nekih osoba te teleangiektazije imaju trajni karakter.

Usljed slabosti zida venskih sudova donjih ekstremiteta i pritiska povećane materice te povećanog priliva krvi u krvne sudove zdjelice, obično u trećem tromjesečju trudnoće dolazi do proširenja vena na potkoljenicama - varikoziteta vena. Ponekad se to proširenje može komplikovati i venskom trombozom.

Varikoziteti vena su trajne promjene i ne povlače se nakon trudnoće. Zato tokom trudnoće treba izbjegavati dugo stajanje, naporno hodanje i što više odmarati noge u povišenom položaju. Tokom trudnoće za dužeg stajanja i hodanja treba nositi elastične zavoje ili elastične čarape.

Otoci nogu

Zadržavanje vode i natrija u organizmu i pojačana propustljivost zidova kapilara, uz dodatni pritisak uvećane materice, kod 65 posto trudnica u zadnjem tromjesečju ima za posljedicu otjecanje u predjelu skočnih zglobova.

Otoci se povlače tokom noći, ali se tokom dana pojačavaju. Odmor s naviše položenim nogama uz ishranu s manje soli doprinosi smanjenju otoka. Nakon poroda ova vrsta otoka nogu savim se povlači.

Hemoroidi

Zbog pritiska uvećane materice u toku trudnoće i povećanog pritiska u trbuhu, u trećem tromjesečju trudnoće kod trudnica sa urođenom slabosti venskih zidova može doći do proširenja vena u području debelog crijeva i nastanka hemoroida.

Madeži

Opet pod utjecajem hormona u toku trudnoće može doći do povećanja madeža, povećanja njihovog broja pa čak i stvaranja novih madeža. U ovakvim slučajevima uvijek je potreban pregled kod dermatologa i redovna kontrola madeža zbog mogućnosti nastanka zloćudnog tumora.

Crveni dlanovi

Erythema palmarum pojavljuje se kod 70 procenata trudnica već u prvom tromjesečju trudnoće. Riječ je o pojačanom crvenilu kože dlanova, bez subjektivnih tegoba, a koje nastaje pod utjecajem hormona estrogena i povećanog volumena krvnih žila dlanova. Crvenilo se spontano povlači nakon poroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.