NOGOMET

Rabija Čampara stoji iza tužbe sarajevskim klubovima teške skoro 700.000 maraka

Čelnici nogometnih giganta i dalje ogorčeni na poteze MUP-a Kantona Sarajevo

A. SOKOLOVIĆ

25.2.2015

Iza tužbe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog neisplaćenih faktura za osiguravanje utakmica u prethodne dvije sezone, koje je tužilo premijerligaše iz glavnog grada Bosne i Hercegovine - Sarajevo, Željezničar i Olimpic, stoji Rabija Čampara, bivša načelnica Sektora za pravne, logističke, kadrovske poslove i edukaciju u MUP-u KS, koja je 31. decembra 2014. penzionisana te je nakon toga postala savjetnica ministra MUP-a KS Nermina Pećanca, saznaje "Dnevni avaz".

Siva eminencija

"Avaz" je ranije objavio da ukupan dug tri sarajevska kluba prema MUP-u KS iznosi 681.347 maraka te da pojedinačno Željezničar duguje 287.211 KM (165.261 za 2013. i 121.950 za 2014.), Sarajevo 310.516 KM (184.875 za 2013. i 125.640 za 2014.), a Olimpic 83.629 maraka (60.359 za 2013. i 23.261 za 2014.).

Rabija Čampara, koja već 20 godina slovi za sivu eminenciju sarajevske policije i koja i dalje rukovodi strukturama MUP-a KS, odlučila je ciljano gušiti sport u bh. metropoli i aktuelizirati pitanje neisplaćenih faktura za osiguravanje utakmica.

campara-rabija-25

Rabija Čampara: Udar na ponos grada

Čelnici sarajevskih klubova i dalje su ogorčeni na poteze MUP-a KS, u ovom slučaju Rabije Čampare, koja rukovodi najvećim dijelom Uprave policije MUP-a KS.

Razočarani predsjednik Sarajeva Edis Kusturica u izjavi za "Avaz" tvrdio je da je sarajevska policija pomiješala vrijednosti. On je s pravom postavio pitanje "kome je u interesu da se ugasi sarajevski sport", najavljujući da će klub s Koševa formirati radnu grupu koja će voditi ovaj slučaj.

Dok ljubitelji nogometa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tvrde da je MUP KS, s Rabijom Čamparom na čelu krenuo pendrekom na sarajevski sport, ogorčeni Mirsad Šiljak, direktor Željezničara, u  ranijem razgovoru za naš list najavio je podnošenje protivtužbe.

dubravko-campara-25

Dubravko Čampara: Utjecajna i majka

I direktorica najmlađeg sarajevskog premijerligaša Olimpica Bisera Gracić razočarana je odnosom vladajućih struktura prema sportu. Ona je kazala "da su sarajevski premijerligaši neopravdano opterećeni jer se zakoni razlikuju od kantona do kantona".

Da važe različita pravila za klubove u Premijer ligi BiH kada se radi o organizaciji utakmica, potvrdio nam je u ime MUP-a HNK komandir Policijske stanice Centar Mostar Azer Veledar.

- Kada organiziramo utakmicu, mi to pišemo kao redovne troškove. Ne pada nam na pamet da klubovima naplaćujemo organizaciju, iako po zakonu možemo. Znamo da jedva preživljavaju i u kakvim uvjetima rade - kaže Veledar.

zvizdic-denis-25

Zvizdić: Tetka odlučuje o sportu

No, kada su u pitanju sarajevski klubovi, Rabiju Čamparu očito ne interesira u kakvim uvjetima rade Sarajevo, Željezničar i Olimpic pa im je putem brojnih rođaka i bliskih članova porodica rođaka koje je instalirala u policiji, bez trunke savjesti poslala fakture u kojima traži da uplate skoro 700.000 maraka na račun MUP-a KS, dok ostali klubovi iz Premijer lige BiH u drugim kantonima nemaju takvih obaveza.

Novi skandal

Inače, ovo nije prvi skandal Rabije Čampare kada je u pitanju sarajevski sport. I ranije je imala slične istupe koji su ugrožavali budućnost sarajevskih klubova i samog sporta u glavnom gradu BiH.

kusturica-portret

Kusturica: Potez za gašenje sporta

Majka Dubravka, tužioca Tužilaštva BiH, i Aljoša, SDA-ovog dogradonačelnika Sarajeva i savjetnika Bakira Izetbegovića, Rabija Čampara inače je visokopozicionirani funkcioner MUP-a KS još od završetka rata 1995. godine. Također je i tetka predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, a poznato je da su članovi porodice Čampara preko rodbinskih i tazbinskih veza široko rasprostranjeni u desecima institucija od nivoa kantona do države.

siljak-zeljo-1

Šiljak: Najavio protivtužbu

Sve to nije dovoljno pa je, izgleda, smišljeno odlučila pozitivnu atmosferu među sarajevskim klubovima, koji su kandidati za izlazak na evropsku scenu u Ligu prvaka i Kup UEFA i imaju šansu barem malo napuniti svoje prazne klupske kase, pretvoriti u negativnu i ciljano ih s "plavim kovertama" poremetiti nekoliko dana pred nastavak Premijer lige BiH.

Korida u Čevljanovićima, skup nadriljekara Torabija...

- Premijer liga BiH nije korida u Čevljanovićima, skup nekog nadriljekara poput Torabija niti koncert muzičara. To je redovno državno takmičenje i MUP je dužan to osiguravati. Zašto bismo mi plaćali 310.000 KM, koliko se navodi u tužbi - pita se Kusturica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.