BEZOBRAZLUK

Potpuno je razumljivo da bivši vrhunski fudbaler ne zna ko je Haris Medunjanin

Nula od stručnjaka unazadio sve ono što je i Medunjaninova između ostalih generacija mukotrpno stvarala

Robert Prosinečki: Trener čiji se uspjesi ne mogu zapaziti ni mikroskopom. Arhiv

Piše: Amer ČULIĆ

23.4.2020

Robert Prosinečki krajem prošle godine, nakon što je napustio poziciju selektora BiH, sjeo je po drugi put na trenersku klupu turskog Kajzerispora, kluba koji se grčevito bori za ostanak među prvoligašima. 

Tokom trenerske karijere, Prosinečki se toliko izvještio i ispekao zanat pa je, za razliku od svojih uspješnih kolega, koji i nisu imali igračku karijeru kao on, Slavena Bilića, Nenada Bjelice, Zlatka Dalića... predodređen da vodi nižerazredne klubove i reprezentacije. Oni koji nisu takvi, poput Crvene zvezde, kajali bi se vrlo brzo nakon što bi ga nespretnošću i nepromišljenošću angažirali, dok je on potvrđivao pravilo kako dobar igrač i ne mora biti dobar trener.

U stilu njegovih komentara na utakmice na HRT-u - kada bi u društvu novinara Antona Samovojske koji je za njega poslovično izgledao poput konglomerata Johana Krojfa i Ernsta Hapela, pričao ono što znaju pjetlići po fudbalskim školama, zvučeći tako dosadno i bez ikakvog mirisa i okusa - vodio je Prosinečki i reprezentaciju BiH.

Tokom njegovog mandata, pamtit će se da nas niko nikada nije nadigrao u historiji kao Sjeverna Irska, kada smo, zahvaljujući sadaci, neobjašnjivo pobijedili, ali i da smo uspjeli primiti četiri gola od Armenije, što ne bi pošlo za rukom vjerovatno ni Kajzerisporu bez ikakvog trenera.

Taj i takav trener, vodeći reprezentaciju BiH, iskazao je zavidan nivo tika-take, a posebno je to do izražaja došlo u slučaju Izeta Hajrovića. Naime, dok je Hajrović briljirao tvrdoglavo ga je odbijao pozivati, ali samo do trenutka kada je Hajrović preselio na klupu. Taka se tada pretvorila u tiku i on je netom pozvan.

Ostat će nejasno, međutim, da li je pozivan telefonski i Senad Lulić, za kojeg je tvrdio da ga je zvao, ali se nije javljao, ali ako je vjerovati kapitenu Lacija, niti ga je Robi pozivao, niti mu zna broja, niti je Lulić bio nedostupan, pa će tvrdnje Prosinečkog zauvijek ostati obavijene velom tajni.

Svoju ingenioznost potklocanu prevrtljivošću koju je demonstrirao još kao igrač, iako je trener mizernog Kajzerija, Prosinečki ne prestaje da ispoljava. Tako je prokomentirao tvrdnju bivšeg reprezentativca BiH Harisa Medunjanina u razgovoru za podcast Ofsajd da mnogim igračima u reprezentaciji nije znao ni imena. 

- Pa, ja ne znam ni ko je on! Doista, ko je taj? Ma, dajte, molim vas - potcrtao je Prosinečki ne sjećajući se da ga je zvao i moljakao da igra na američkoj turneji nakon što je preuzeo reprezentaciju BiH.

Vrlo duhovito, mora se priznati. Posebno ako uzmemo u obzir da doskočica dolazi od nekad vrhunskog fudbalera i aktuelnog poluzainteresiranog trenerskog analfabeta, koji je unazadio sve ono što je i Medunjaninova između ostalih generacija mukotrpno stvarala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.