REVOLUCIONARNA IZMJENA

FIFA na Svjetskom prvenstvu u Kataru sudije mijenja robotima?

Linijske sudije na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine mogli bi zamijeniti roboti, rekao je FIFA-in direktor tehnologije Johannes Holzmuller u razgovoru za njemački ARD.

Linijske sudije na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine mogli bi zamijeniti roboti. Betright

A. M. / Avaz.ba

3.7.2020

Linijske sudije na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine mogli bi zamijeniti roboti, rekao je FIFA-in direktor tehnologije Johanes Holcmiler (Johannes Holzmuller) u razgovoru za njemački ARD.

Revolucionarni sistem koji je bio testiran na Svjetskom klupskom prvenstvu prošle godine trebao bi biti spreman za naredni Mundijal.

Sistem se uvodi zbog sve većeg problema s ofsajdima, posebno otkako je uveden VAR.

Uz terene bi prema novom prijedlogu trebali bili postavljeni roboti koji bi stalno vukli linije sa zadnjim igračem odbrane i čim bi neki igrač bio u ofsajdu, alarmirali bi glavnog sudiju.

- Ideja projekta je da se ubrza pregledavanje snimke i da se VAR-u olakša posao. Linije više ne bi vukli sudije u VAR sobi, nego roboti, čime bi se čitav proces ubrzao. Danas se linije ofsajda vuku na temelju zamrzavanja slike televizijskih prijenosa, ali nekad se ni na snimci ne može naći tačan trenutak upućivanja lopte. Nekad su u igri milisekunde i trenuci između dvije sličice televizijske kamere. To može biti ključno jer se nekad radi o milimetrima. Želimo da ovaj sistem bude precizniji od kamera, a u obzir će uzimati i veličinu stopala igrača jer je dosad testiran na uobičajenim ljudskim dimenzijama. Program još usavršavamo i on neće moći prepoznavati situacije kod pasivnog ofsajda. Tu će odgovornost imati VAR sudije, rekao je Holcmiler. 


Podsjetimo, FIFA je za narednu sezonu već izdala upute prema kojem bi se tolerisao ofsajd do deset centimetara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.