LIGA 1

Upoznajte transfer genijalca koji je po drugi put osvojio ligu ispred nosa PSG-u

Najbolji sportski direktor lige

Campos: Kreator čuda. TWITTER

E. Ćosić

25.5.2021

Navijači Lila vječno će pamtiti sezonu 2020/21 koja je zlatnim slovima upisana u klupsku historiju. Njihovi fudbaleri su ugrabili titulu ispred nosa superbogatom PSG-u i tako u klupsku vitrinu donijeli drugi naslov prvaka u posljednjih deset sezona.

Naslovnice pune Burak Jilmaz (Yilmaz), Jazići (Yazici), Renato Sančez (Sanchez), Džonatan Ikone (Jonathan Ikone), golman Manjan (Maignan)..., trener Kristof Galtijer (Christophe Galtier), ali heroj iz sjene je Luis Kampos (Campos), sportski direktor koji je sklopio nevjerovatan tim novog francuskog prvaka.

Da stvar bude zanimljivija, Galtijer je svojim sjajnim transfer potezima po drugi put izbio PSG-u titulu Lige 1, nakon što je u sezoni 2016/17 njegov Monako bio prvak Francuske. On je i otkrio Mbapea, dovodio je za siću Bernarda Silvu, Fabinja (Fabinha) i Lemara, a prodavao ih za velike svote novca.

Posao koji je radio u Monaku, radi i u Lilu. Tako je recimo doveo Leaa (Leao) za svega pet miliona, a prodao ga Milanu za 24 miliona eura. Arsenalu je prodao Pepea za 72 miliona, a u klub ga je svojevremeno doveo za samo tri miliona. Gabriela je kupio za tri miliona, a prodao za 22 miliona više, a posljednji sjajni transfer u režiji nevjerovatnog sportskog direktora je Viktor Osimhen (Victor) koji je u Lil stigao za 12 miliona, a prodat je Napoliju za 60. Šlag na tortu je dovođenje prekaljenog Jilmaza, ispostavit će se jednog od ključnih igrača historijske sezone, bez obeštećenja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.