BIVŠI REPREZENTATIVAC BIH

Darko Maletić za „Avaz“: Brine me jedno pitanje – šta poslije Džeke?

Selektor radi korektan posao, glavni fokus sada treba biti na kvalifikacijama za Euro, smatra Maletić

Maletić: Brine za budućnost reprezentacije kada kapiten ode. SCSPORT

Piše: M. Kadić

14.11.2021

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Darko Maletić, prokomentarisao je za „Avaz“ sramotan poraz BiH od Finske u Zenici (1:3) u okviru pretposljednjeg kola kvalifikacija za SP, poraz koji je od utakmice u utorak protiv Ukrajine, a koja nam je trebala biti odlučujuća za plasman u baraž, napravio nebitan revijalni meč.

Svojevremeno je nekad ofanzivni vezni fudbaler Partizana, Borca, Zenita, Celja, Rapida, Veleža... u dresu državnog tima ostavljao srce na terenu, što se često ne može reći za sve igrače koji pristignu na reprezentativna okupljanja.

Zbog toga i ne čudi što je Darko među glavnim razlozima za poraz naveo činjenicu da su nas Finci potpuno natrčali.

- Kad se govori o samim razlozima poraza teško je reći koji su glavni, ali je činjenica da smo mi dobro izgledali nekih 15 - 20 minuta kada je i Pjanić imao onu dobru šansu koja je možda mogla da promijeni tok utakmice. Nakon toga Finci su kontrolisali utakmicu, a mi smo im našim greškama davali vjetar u leđa. Tu mislim na Saničaninovu lošu reakcija kada je Puki (Teemu Pukki) imao „mrtvu“ šansu i Ćivićevu lošu reakcija kod drugog gola, ističe na početku Maletić.


Finci znali šta hoće

- Ono je što je bilo evidentno je da su nas Finci natrčali i da su sa igračem manje znali u svakom trenutku šta hoće, kako će se braniti, kako istrčati kontru, a mi smo bez nekog vidljivog cilja pokušavali nekim centaršutevima i šutevima sa distance koji nisu nešto specijalno ugrozili protivnika. Kad se sve sabere, primiti dva gola sa igračem manje sigurno je za neku dublju analizu. Ono što je bilo vidljivo je da smo mi druga ekipa bez Džeke, da nije bilo lidera koji će da pokrene ekipu u ovako bitnoj utakmici. Neki igrači su imali šansu da to urade, ali nažalost nisu.

Mene brine činjenica da Džeko neće još dugo igrati za BiH, tako da s te strane možemo biti zabrinuti - šta poslije njega?

Šteta imali smo sve u svojim rukama, dvije domaće utakmice, ali nažalost nismo uspjeli, rekao nam je Maletić.

Ipak, nije sve tako crno.

- Što se tiče pozitivnih strana uvijek treba naći nešto pozitivno. Mislim da, bez obzira na jučerašnju utakmicu, selektor radi korektan posao i da glavni fokus treba staviti na kvalifikacije za Euro gdje je realnije doći nego na SP, smatra Darko.


Budućnost postoji

Maletić smatra da se nešto uspjelo i dobiti u ovom ciklusu, kada je igrački kadar u pitanju.

- Nekoliko igrača je pokazalo da će se na njih u budućnosti može računati jer je evidentno da je kod nas nastupila smjena generacije. Tu mislim na Smaila Prevljaka koji je pokazao u nekoliko utakmica da može biti od koristi, zatim Sinišu Saničanina koji je jučer odigrao loše, ali kad se uzmu kvalifikacije čitave igrao je više nego korektno. Zatim, tu je i Ahmedhodžić također pokazao da je budućnost reprezentacije, kao i Luka Menalo koji zaslužuje više šanse u budućnosti, istakao je Maletić, te za kraj poručio:

- Ne treba padati u neku depresiju, kao i ne dizati euforiju kao poslije pobjede nad Kazahstanom, treba shvatiti kao realnost da mi nemamo toliko vrhunskih igrača kao što smo imali prije šest – sedam godina godina, treba analizirati sve i pokušati se što bolje se spremiti za kvalifikacije za Euro - rekao je bivši reprezentativac naše zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.