SPORT EXPRESS

Dzjuba: Naravno da ću se vratiti u reprezentaciju

Tačno je, našli smo se s Artjemom u klupskom kampu Zenita, rekao je selektor Rusije

Artjom Dzjuba. Arhiva

G. Š.

15.3.2022

Nakon vijesti da kapetan ruske fudbalske reprezentacije Artjom Dzjuba (Artem Dzyuba)) odbio poziv selektora Valerija Karpina za okupljanje u martu, oglasio se i 33-godišnji napadač Zenita iz St. Peterburga. Rekao je da su sve informacije koje su mediji prenijeli točne, osim što su neke selektorove riječi krivo prenesene u Rusiji.

- Nije tačno da se nisam htio odazvati u reprezentaciju zbog političkih nesuglasica, rekao je Dzjuba za "Sport Express" i dodao:


Nadam se da će me opet pozivati u budućnosti

- Stvar je porodične prirode, ali o tome ne želim uopće detaljno govoriti. Ono što mogu reći je da vrijeme koje dolazi želim provesti u krugu svoje porodice. Čini mi se da je u prenošenju tih izjava bilo dosta nesporazuma .

No, sad kad je sve jasno, upitati ga valja hoće li se s obzirom na situaciju vraćati u redove reprezentacije. Za Ukrajinu ga ipak vežu porodične niti. Otac je Ukrajinac iz Poltave, a majka je Čuvaškinja. 

- Naravno da ću se vratiti. Nazvao sam selektora Karpina i zamolio ga da me ne zove na ovo okupljanje. Imao sam dojam da je to htio učiniti, a bilo bi nepristojno od mene da sam se našao na popisu i onda odbio doći. Nadam se da će me opet pozivati u budućnosti, dokle god budem igrao na pravoj razini. Na kraju, svakom je sportisti čast nastupati za boje svoje zemlje - dodao je Dzjuba.


Sastanak u klupskom kampu

Ruski mediji prenose i dodatnu izjavu selektora Karpina.

- Tačno je, našli smo se s Artjemom u klupskom kampu Zenita. Nije bilo nikakvih obećanja o tome hoćemo li ga zvati već tada, to ne radimo ni sa jednim igračem. Nakon nekoliko dana u telefonskom razgovoru zamolio je da ne dođe, iako jako želi igrati za reprezentaciju. Složili smo se da ćemo ostati u kontaktu i pratiti njegove nastupe u klubu - rekao je selektor Rusije.

Inače, Rusi su trebali odigrati dodatne kvalifikacije za nastup na SP-u u Kataru, ali FIFA ih je izbacila iz svih fudbalskih takmičenja zbog situacije u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.