PRVA PROVJERA U 2022.

Petev: Moramo učiti na svojim greškama

Vidjet ćemo još koliko igrača ćemo koristiti, ali više od 16 ne može dobiti šansu da igra ni u prijateljskoj utakmici

Petev: Ozbiljno pripremili duel s Gruzijcima. NFSBIH

Piše: G. Šumar

25.3.2022

Naša fudbalska reprezentacija će večeras (20.45 sati) na zeničkom Bilinom polju odigrati prijateljsku utakmicu s Gruzijom, koja je u posljednje tri utakmice ostvarila tri pobjede (Kosovo 2:1, Švedska 2:0, Uzbekistan 1:0). S druge strane, „Zmajevi“ su u posljednje tri utakmice ostvarili tri poraza (Finska 1:3, Ukrajina 0:2, SAD 0:1).


Ista formacija

- Ozbiljno smo pripremili duel s Gruzijcima - rekao je selektor reprezentacije BiH Ivajlo Petev (Ivaylo) i dodao:

- Vidjet ćemo još koliko igrača ćemo koristiti, ali više od 16 ne može dobiti šansu da igra ni u prijateljskoj utakmici. Nadam se da ćemo odigrati najbolje što možemo, odnosno da će svaki naš igrač dati sve od sebe za tim.

Hoće li naš tim ponovo igrati u formaciji 3-5-2?

- Vjerovatno... Navikli smo na taj sistem. Odigrali smo većinu dobrih utakmica u tom sistemu, a negdje smo i profulili. Nadam se da ćemo u predstojećim duelime greške svesti na minimum i krenuti u bolje sutra.

Kakva je atmosfera u našem taboru, s obzirom na to da je naš tim, prvi put otkad ste Vi selektor, bio u karantinu u Zenici?

- Disciplina je veoma bitna za jedan tim, a ja sam oduševljen uvjetima u našem kampu. Iskreno, sada žalim što se prošle godine nismo pripremali u našem trening kampu. Napravili smo grešku, ali na greškama moramo učiti.

Inače, ni prije nismo imali nekih posebnih „slučajeva“. Momci su divni, tako da prije svake utakmice konstatiram da sam oduševljen kako oni rade na treninzima. Kiksali smo samo jednu utakmicu (Finska 1:3, op. a.), ali i to smo zaliječili u minulom periodu. Stalno ponavljam, svakog dana moramo učiti na svojim greškama, da budemo bolji. A mi imamo kvalitetne igrače i zbog toga sam uvijek optimista.


Petev: Gruzija zaslužuje poštovanje. NFSBIH

Dobra provjera

Da li će se bh. tim i pred utakmice Lige nacija pripremati u Zenici?

- Vidjet ćemo još, ali je činjenica da imamo predivan kompleks. Vidjet ćemo i raspored, u Ligi nacija se mora putovati na gostovanja.

Jeste li analizirali reprezentaciju Gruzije?

- Naravno... Igraju veoma dobro kao ekipa, a, također, imaju kvalitetne pojedince. Vidjet ćete to, ali je najbitnije kako ćemo odigrati mi, kako ćemo trčati, kako ćemo se zalagati... Mi smo i protiv većih reprezentacija igrali ravnopravno i prošli dobro. Nije svaka utakmica ista... No, Gruzija svakako zaslužuje poštovanje za sve što su uradili u posljednjoj godini.

Kako komentirate izjavu trenera Intera Simonea Inzagija da niste trebali zvati Edina Džeku za prijateljske utakmice?

- Džeko je naš kapiten i bez obzira na to je li prijateljska utakmica ili nije, on je naš vođa. Ipak, Edin je riskirao svoje zdravlje protiv Milana, a nama je falio za najbitniju kvalifikacionu utakmicu. Moramo imati respekt jedan prema drugom.

Samo pobjede

Kako vratiti povjerenje navijača i nacije?

- Samo pobjedama i zalaganjem, kao na svim drugim utakmicama, osim protiv Finske u Zenici. Samo na taj način se možemo vratiti na pravi put - rekao je selektor Petev.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.