REPREZENTACIJA

Miralem Brkan za "Avaz": Ni u NSBiH ne trebaju bježati od naturalizacije igrača

Jedini spas za bh. fudbal je okretanje dijaspori, rekao je nekadašnji skaut Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine

Brkan i legendarni Lama prije utakmice BiH – Selekcija svijeta na Koševu. Arhiva

Piše: G. Š.

13.5.2022

Nekadašnji skaut Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i trener golmana naše fudbalske reprezentacije Miralem Brkan tvrdi da je jedini spas za naše državne timove da se okrenu dijaspori.


Džons i Roberson

- Nema drugog izlaza iz ovog tunela u kojem se nalaze naši državni timovi. To se posebno odnosi na omladinske selekcije, gdje se treba stvarati baza za “A” tim. I sami vidite da iz dana u dan iz BiH odlazi sve više ljudi, a ne treba ni napominjati da u inostranstvu imaju daleko bolje uslove nego ovdje... - rekao je Brkan u razgovoru za “Dnevni avaz” i dodao:

- Također, ne treba bježati ni od naturalizacije igrača, kako to rade mnoge evropske selekcije. Pogledajte samo koliko je našoj ženskoj košarkaškoj reprezentaciji donijela Džonkel Džons (Jonquel Jones), odnosno muškoj selekciji Džon Roberson (John).

Brkan podsjeća da je on na početku ovog vijeka razgovarao sa šest-sedam Nijamaca, koji su igrali u Bundesligi, oko nastupa za naš državni tim.

- Svi su bili pristali da igraju za reprezentaciju BiH. Imali su 25 ili 26 godina, nisu bili u krugu njemačkih potencijalnih reprezentativaca, a nama bi tada na određenim pozicijama sigurno donijeli kvalitet. Međutim, ta ideja nije realizovana zbog promjena u Savezu, odnosno odlaska Jusufa Pušine sa mjesta predsjednika NSBiH, istakao je Brkan, koji je pod zastavu domovine domovine doveo ili vratio brojne reprezentativce.


Rehagel i Barbarez

Ističe da sada na naplatu dolazi katastrofalan rad čelnika NSBiH u posljednjih petnestak godina.

- Nemam je ništa protiv Ivajla Peteva (Ivaylo) – i ja sam dugo bio stranac u Njemačkoj, ali nama sada treba odličan trener, koji ima čvrstu ruku. Naprimjer, kao što je to bio Oto Rehagel (Otto Rehhagel), koji je 2004. bio prvak Evrope sa Grcima... Također, imamo mi i naših bivših reprezentativaca kojima treba dati šansu. U prvom redu, to je Sergej Barbarez, koji je kao igrač odbio Nijemce zbog naše reprezentacije, a tu su i Emir Spahić, Marko Topić, Ninoslav Milenković, Elvir Bolić... – zaključio je Brkan, koji se vratio u Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.