PRIJELAZNI ROK

Ajaks kupuje u Barceloni: Odšteta 8 miliona eura

Prvi potez kluba iz Amsterdama bio je da se od RB Lajpciga otkupi ugovor 20-godišnjeg Brajana Brobija, koji je u drugom dijelu sezone sedam puta bio strijelac u 11 nastupa

Martin Brajtvajt. Arhiva

G. Š.

19.7.2022

Prodaja Sebastijana Alea Borusiji Dortmund za 31.000.000 eura ostavila je Ajaks bez garantovanih dvadesetak golova u prvenstvu Nizozemske, pa se klub iz Amsterdama dao u potragu za golgeterom. 

Igračka križaljka

Prvi potez bio je da se od RB Lajpciga otkupi ugovor 20-godišnjeg Brajana Brobija, koji je u drugom dijelu sezone sedam puta bio strijelac u 11 nastupa. Taj posao je navodno pri kraju i koštat će "Kopljanike" 15.000.000 eura, a po pisanju nizozemskih medija, novi trener Alfred Šrojder insistira na dovođenju Martina Brajtvajta iz Barcelone.

Katalonci jedva čekaju da se oslobode Danca kojem je Ćavi davno saopštio da ne računa na njega, ali se 31-godišnjem napadaču ne žuri s odlaskom. Ipak, to bi mogao da promijeni poziv nizozemskog stratega, koji ga poznaje iz vremena kada je bio asistent Ronaldu Kumanu u Barceloni.

Pored toga što bi dijelio minute sa Brobijem, Brajtvajt bi u Ajaksu imao i ulogu mentora mladom Nizozemcu porijeklom iz Gane. S obzirom na to da mu ugovor važi do ljeta 2024. godine, bit će potrebno platiti obeštećenje za njegov transfer, a po ranijim informacijama Barcelona traži 8.000.000 eura, što je prihvatljiva suma za "Kopljanike" poslije prodaje Alea.


Loša statistika na Nou Kampu

Brajtvajt je u Barcelonu stigao u ljeto 2020. godine. iz Leganesa da gasi požar poslije povreda Luisa Suareza i Usmana Dembelea. Plaćen je 18.000.000 eura, ali nije mnogo toga pokazao na Kamp Nou. 

U 57 mečeva dao je 10, uz pet asistencija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.