"BOŽJA RUKA"

Maradonin dres s utakmice s Engleskom bit će izložen na SP u Kataru

Dres je posuđen katarskome sportskom muzeju gdje će biti izložen od nedjelje do 1. aprila

Diego Maradona. Arhiva

H. J. I.

1.10.2022

Dres koji je nosio Diego Maradona kad je 1986. u utakmici protiv Engleske zabio gol poznat kao "Božja ruka", bit će izložen u Kataru za vrijeme Svjetskog prvenstva, samo pet mjeseci nakon što je na aukciji postigao rekordnu cijenu, otkrila je u subotu visoka katarska dužnosnica. 

Dres, koji je na aukciji prodan nepoznatom kupcu za 9,3 miliona dolara posuđen je katarskome sportskom muzeju gdje će biti izložen od nedjelje do 1. aprila.


Novi vlasnik dresa je anoniman

Katar nije otkrio ime novoga vlasnika dresa, koji je svojedobno bio spreman platiti rekordnu cijenu za bilo koji sportski predmet, no pretpostavlja se da su pregovori započeli samo nekoliko sedmica nakon aukcije koja je održana 4. maja.

Šeika Al Majasa bint Hamad bin Kalifa Al Tani, voditeljica katarskih muzeja i članica vladajuće porodice te zaljevske države rekla je da je "uzbuđena"što je dobavila dres za posebnu izložbu koja će trajati za vrijeme Svjetskoga kupa.

- Taj je dres prilično proputovao - rekla je AFP-u.

- Zamjena dresova nakon utakmice između engleskog veznjaka Stiva Hodža (Steve Hodge) i Maradone sada se čini kao vrlo inspirativan potez.

Na stadionu Azteca u Meksiko Sitiju 1986. godine Maradona je u četvrtfinalnoj utakmici SP-a protiv Engleske postigao oba pogotka za pobjedu Argentine.

Utakmica je postala jedna od onih o kojima se najviše raspravljalo u historiji nogometa i donijela je još veću popularnost Maradoni, koji je umro u novembru 2020. u dobi od 60 godina od srčanog udara.

U dresu s brojem 10, Maradona je trzajem šake udario loptu ispred engleskog golmana Pitera Šiltona (Peter Shilton) i zabio prvi gol, kasnije kazavši da su za to zaslužni "dijelom Maradonina glava, a dijelom Božja ruka."


"Svijet nogometa"

Nedugo nakon toga Maradona je od centra nanizao pet engleskih braniča i Šiltona te je postigao i drugi pogodak koji je 2002. u FIFA-inoj anketi proglašen "golom stoljeća".

Hodž i Maradona su nakon utakmice zamijenili dresove, a nakon toga ga je Hodž na 20 godina posudio muzeju u Mančesteru, prije nego što ga je odlučio ponuditi na dražbi.

Za dres se takmičilo sedam ponuđača, među kojima i Argentinski nogometni savez. Na kraju ga je za rekordnu svotu kupio anonimni ponuđač. Konačna cijena postignuta na dražbi bila više nego dvostruko veća od vrijednosti koju je predvidio Sotheby’s.

Unatoč tomu, postignuta cijena za predmet koji je pripadao nekom slavnom sportašu nije najviša. Dres koji je pripadao košarkaškoj legendi Majklu Džordanu (Michael Jordan) prodan je 16. septembra na aukciji za čak 10,1 miliona dolara. To je rekordna cijena postignuta za neku sportsku memorabiliju i najskuplji dres koji je nošen na utakmici.

Maradonin dres će se moći vidjeti na izložbi pod nazivom "Svijet nogometa". Ondje će biti izloženi i ostali sportski predmeti i dokumenti, poput lopte korištene u prvome finalu Svjetskog prvenstva 1930., prvoga pisanog dokumenta u kojem su opisana nogometna pravila, jedan od dvaju otisaka u bronci Peleova desnog stopala i mnogi drugi dresovi koje nose ili su ih nosili nogometni velikani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.