NAGRADNI FOND

Ovo je najvrijedniji igrač na Svjetskom prvenstvu: Težak je 160 miliona eura

Reprezentacije su samom kvalifikacijom za SP u Kataru dobile nagradu od po 10 miliona dolara te dodatnih dva miliona dolara bonusa za pripreme

Počinje "ples" težak desetak milijardi dolara. CFP

Z. K.

20.11.2022

Fudbal je već godinama puno više od igre te je svojim marketinškim i poslovnim potencijalom postao jedna od najvrjednijih industrija današnjice.

Tome svjedoči i Svjetsko prvenstvo u Kataru koje započinje danas i koje ima nagradni fond od čak 700 miliona dolara, a što je 22 posto više nego što je bilo prije četiri godine u Rusiji. Pobjednik će otići kući bogatiji za čak 50 miliona dolara.


Dodatni milioni

Reprezentacije su samom kvalifikacijom za SP u Kataru dobile nagradu od po 10 miliona dolara te dodatnih dva miliona dolara bonusa za pripreme. Za plasman u osminu finala dobijaju se dodatna dva miliona dolara, piše Poslovni.hr.

Prolazak u četvrtfinale donosi još dodatnih šest miliona dolara. Plasman u polufinale donosi 25 miliona dolara, treće mjesto 30 miliona.

Ulazak u finale znači ukupno 40 miliona dolara. Novi svjetski prvak će se obrstiti s 50 miliona dolara.

Ovo je prvo Svjetsko prvenstvo koje se igra na jesen, kada su na vrhuncu gotovo sva nacionalna ligaška prvenstva. Mnogi igrači i klubovi su negodovali zbog toga pa je FFA, vjerovatno i u saradnji s Katarom, odlučila intervenirati, povećati odštetni fond za čak 300 miliona dolara u odnosu na prvenstvo u Rusiji i zadovoljiti sve reprezentacije.


Vrhunski događaj

Konkretno to znači da će svaki klub za svakog igrača koji je u sastavu neke reprezentacije angažiran na SP u Kataru dobiti oko 10.000 dolara na dan.

Da se radi o vrhunskom događaju, pokazuje i vrijednost igračkog kadra koji se našao u Kataru. Najvrjedniju reprezentaciju u Kataru ima Engleska, s vrijednošću od 1,26 milijardi eura. Slijede ih Brazil s 1,13 te Francuska s 1,07 milijardi.

Slijede Portugal, Španija, Njemačka, Argentina, Nizozemska te Belgija i Urugvaj. Hrvatska je s 378 miliona eura vrijednosti na 11. mjestu, tik ispred Srbije koja vrijedi prema Transfermarketu 357 miliona eura.

Najvrjedniji igrač na turniru je francuski Kylian Mbappe težak 160 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.