SELEKTOR NIZOZEMSKE

Luj van Gal postavio rekord svjetskih prvenstava, pa se obračunao sa novinarima

"Oranje" osvojile grupu A ispred Senegala, Ekvadora i Katara

Van Gal: Nizozemci idu dalje bez poraza u grupi. Twitter

E. Ć.

29.11.2022

Fudbalska reprezentacija Nizozemske trijumfalno je zaključila takmičenje u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva, pošto je u trećem kolu grupe A savladala Katar rezultatom 2:0.

Nizozemci su osvojili grupu A, a u osmini finala će se sastati sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su završile na drugom mjestu u grupi B. 

Selektor Nizozemske Luj van Gal (Louis van Gaal) postavio je rekord, jer je postao prvi trener u historiji svjetskih prvenstava koji je uvezao deset utakmica bez poraza u regularnih 90 minuta. Podsjetimo, Nizozemce je 2014. godine vodio do polufinala, gdje su izgubili od Argentine nakon penala, dok je na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu prošao bez poraza i u grupi.

Od tih deset utakmica Van Galova Nizozemska je zabilježila sedam pobjeda i tri remija, a igrali su sa, osim Senegalom, Ekvadorom i Katarom, još protiv Španije, Australije, Čilea, Meksika, Kostarike, Argentine i Brazila.


Nakon rekorda Van Gal je ušao u raspravu s novinarima koji su smatrali da Nizozemci igraju loš fudbal, odnosno neatraktivan u onoj mjeri u kojoj se naviklo od njih.

- Ako mislite da smo dosadni, da naš fudbal nije zanimljiv, zašto ne kažete javno da vam je dosadno i ne otputujete kući? Vaše mišljenje nije dobro, postavljate stvari u negativan kontekst, a one uopće nisu takve - odbrusio je Van Gal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.