PROVOKACIJE S OBJE STRANE

Srbijanci poludjeli na Džakino slavlje s dresom na kojem piše Jašari, a evo i zašto

Prije ovog Džakinog primitivnog ispada, sličan, ali sa šovinističkim, nacionalističkim dodatkom, imao je i srbijanski selektor

Džaka obukao dres, na kojem je na prsima iznad broja 26 pisalo "Jashari". Instagram

Z. K.

3.12.2022

Džaka, kapetan Švicarske, ali po roditeljima Albanac s Kosova, ovaj put nije kao 2018. ključnu pobjedu nad Srbijom na SP-u (3:2) proslavio gestikulirajući albanskog orla, ali ih je opet izazivao i vrijeđao. U drugom poluvremenu se okrenuo prema klupi Srbije i uhvatio za međunožje, što je razbjesnilo suparnike koji su ušli u teren kako bi se obračunali s njim.


Objavljen snimak

U tome ih je jedva spriječio selektor Dragan Stojković Piksi. Međutim, kasnije su se na društvenim mrežama pojavile snimke na kojima se vidi da Džaka prije hvatanja za međunožje Srbijancima dobacuje "Ta qifsha nanen n’pidh". To na albanskom znači "Je*em vam mater u pi*ku".

Prije ovog Džakinog primitivnog ispada, sličan, ali sa šovinističkim, nacionalističkim dodatkom, imao je i srbijanski selektor. Nakon što je u prvom poluvremenu Srbija povela 2:1, Piksi je gol slavio urlajući "Je*em li vam majku šiptarsku u pi*ku".

Tako je vrijeđao suparnike jer su Švicarcima glavne zvijezde kapetan Džaka i vicekapetan Šaćiri, Albanci s Kosova.


Adem Jashari. Epoka ere

Džaka je ovaj put izazvao daleko najviše bijesa kod Srbijanac. Osim spomenutog incidenta raskrvario je Milenkovića, a rivale je do kraja razjario proslavom pobjede. To je radio tako što je obukao dres, na kojem je na prsima iznad broja 26 pisalo "Jashari".

- Ne, nema nikakve političke pozadine. To je moja posveta suigraču Jašariju. Došao je u mlad u momčad (20), ja sam bio u situaciji kao on i zaslužuje poštovanje. Provodimo puno vremena zajedno. Zato sam njemu u čast nosio dres s prezimenom Jašari – kazao je Džaka.

Spomenuti nogometaš je mladi veznjak Ardon Jašari, koji je u reprezentaciji Švicarske na SP-u. Također je Albanac, ali iz Makedonije.


Šta je pozadina

Srbijancima je provokator Džaka slavio ovog Jašarija, koji je za njih najveći albanski terorista i ubica Srba.

Međutim, Srbijancima je ovo samo posljednja u nizu Džakinih provokacija i uvreda na njihov račun. Jašari je naime za kosovske Albance legendarno, a za Srbijance zloglasno prezime na spomen kojeg niko od njih ne pomisli na mladog nogometaša Luzerna, nego na Adema Jašarija, osnivača i vođu Oslobodilačke vojske Kosova.

Paravojne albanske organizacije koja se na Kosovu 90-ih godinama gerilski borila protiv Srba. U tom ratu obje strane radile su masovne zločine, često nad civilima. OVK Albanci smatraju herojskom i oslobodilačkom, a Srbijanci terorističkom, zločinačkom.

Adema Jašarija su u martu 1998. ubile srbijanske vojne snage. Tom prilikom likvidirali su i 56 članova njegove porodice, među kojima 18 žena i 10 djece. Nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, njegov predsjednik je Jašariju posthumno dao najviši državni orden, odličje Heroja Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.