NAKON ISPADANJA

Srbijanski novinar kritikovao "Orlove": Mislimo da smo pametniji od Hrvata, pa oni su žrtvovali sjajnog igrača

Košarkaškim rječnikom, Srbija je u moru moćnih NBA ekipa bila kao Harlem Globtrotersi, najpoznatija egzibicijska ekipa koja ima ulogu zabaviti publiku i ništa drugo, rekao je Vujičić

"Orlovi" razočarali svoje navijače. AP

E. Ć. / Mondo.rs

3.12.2022

Fudbalska reprezentacija Srbije ispala je već u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Kataru. "Orlovi" su zapeli na prvoj prepreci, a u grupi su izgubili od Brazila (0:2), remizirali s Kamerunom (3:3) i zabilježili poraz od Švicarske (2:3).

Neuspjeh Srbije analizirao je srbijanski novinar Milutin Vujičić, koji je objavio tekst pod naslovom "Zašto je Srbija doživjela neuspjeh", a povukao je i nekoliko paralela sa selekcijom Hrvatske koja je izborila plasman u osminu finala.

- Srbija se zanijela i jedina od svih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu pokušavala je (ne i uspjela) igrati lijepo za oko umjesto da joj je prioritet rezultat. Pitajte samo Portugalce ili Hrvate ima li nešto pogrešno u tome - rekao je Vujičić za portal "Mondo.rs".


Vujičić je naveo i primjere uspješnih ekipa koje su imale "ziheraškiji" pristup.

- Ako su čak i Brazilci morali postaviti dva "osigurača" i odlučiti se za defenzivne bekove da bi imali balans. Ako je Francuska praktično s četiri štopera i zadnjim veznim na krilu osvojila Svjetsko prvenstvo. Ako je i Hrvatska jedno vrijeme žrtvovala Kovačića jer je potreban drugačiji igrač uz Rakitića i Modrića, šta smo mi pametniji od njih?

Od ukupno 32 učesnika na Svjetskom prvenstvu u Kataru, samo Srbija svoj stil igre nije prilagodila turnirskom takmičenju i pokušavala je natjerati druge da se njima prilagode, što nije bilo teško kada ne dođeš po rezultat - nego ti je najvažniji dojam. Košarkaškim rječnikom, Srbija je u moru moćnih NBA ekipa bila kao Harlem Globtrotersi, najpoznatija egzibicijska ekipa koja ima ulogu zabaviti publiku i ništa drugo - istakao je Vujičić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.