NOGOMET

Slaviša Vukičević za "Avaz": Navijači, vratite se na tribine!

A. M.

13.5.2018

Već prvi potez nove uprava Fudbalskog kluba Sarajevo dočekan je s oduševljenjem navijača koševskog tima. Svjesni da bez klupskih legendi nijedan tim na svijetu ne funkcionira, čelni ljudi bordo tima najavili su ulazak legende Sarajeva i člana šampionske generacije iz 1985. godine Slaviše Vukičevića i bivšeg kapitena Semjona Miloševića u klub.

Član novog Upravnog odbora FK Sarajevo Senad Bilić kontaktirao je Vukičevića, a legendarni Visočak s oduševljenjem je prihvatio poziv voljenog kluba.

Džaba im titula

- Istina, zvao me Bilić i dogovorili smo se da naredne sedmice sjednemo za sto pa da vidimo šta se možemo dogovoriti. Naravno da nisam razmišljao, ja sam uvijek spreman pomoći mom voljenom klubu. To je moj klub i dolazim na razgovor – kazao je Vukičević.

Kakav je prvi utisak na Vukičevića ostavila nova uprava bordo kluba?

- Dobro, svaka nova uprava kada dođe, odmah je ambiciozna, to je logično. Da nisu ambiciozni, ne bi onda radili u najvećem klubu u Bosni i Hercegovini. Uhvatili su se posla i što prije se mora tražiti rješenje da se priključimo organiziranim evropskim klubovima koji idu 2.000 na sat u odnosu na nas, ali i ostale bh. klubove. Sve je to u pet deka, Zrinjski neka veže tri kiksa, džaba im titula, eto njima krize – kazao je Vukičević.

Navijači Sarajeva još bojkotiraju utakmice Sarajeva. Vukičević ih poziva na strpljivost.

Novi dan

- Uvijek mora svanuti novi dan. Potrebno je strpljenje. Poručujem navijačima Sarajeva da budu strpljivi, bar oni su vazda bili gospoda i džentlmeni, uvijek su priznavali boljeg od sebe. Uvijek su oni svoje igrače ispraćali aplauzima, bilo da su izgubili ili pobijedili. Pozivam ih da se vrate na tribine, trebaju Sarajevu. Nogomet se i igra zbog njih. Shvatam i navijače, oni samo traže da se igrač bori svih 90 minuta, ali, vjerujte, nije da se ovi igrači Sarajeva nisu borili, nego su bili limitirani, igrali su najbolje što znaju – kazao je Vukičević.

Ako Slaviša prihvati ponudu i uđe u bordo klub, šta će to legenda Sarajeva donijeti novo?

- Da se razumijemo, svaki klub na svijetu pravi greške. I Real ih pravi... Pobjeđuje onaj ko napravi manje grešaka. Dakle, osnovno je za klub da proba u narednom periodu praviti što manje grešaka, tako ćemo olakšati treneru – rekao je Vukičević.

Ostat ćemo bez publike

Zaostajemo za evropskim nogometom svjetlosnu godinu. To je činjenica.

- Svi u BiH gledaju na TV-u evropske utakmice, a, naš nogomet prati sve manje ljudi. Plašim se da ćemo, ako se nešto ne promijeni u narednom periodu, ostati bez publike. I oni rijetki koji dođu na bh. stadione pa vide terene, shvate da to nije isto ono što gledaju na TV-u, polako će početi i oni odustajati od dolazaka na stadione – kazao je Vukičević.

Kaljuže su skupo koštale naše igrače

Prema Vukičevićevom mišljenju, glavni krivac za loše igre Sarajeva u ovoj sezoni su loši tereni u Premijer ligi.

- Ne tražim alibi za rezultate Sarajeva, ali igrati po onakvim terenima, to nije nogomet. Ionako imamo malo kvalitetnih igrača, još se na lošim terenima povrijedi njih nekoliko i upali smo u problem.

Kakva je poenta odraditi pripreme u Antaliji u idealnim uslovima i onda igrati na ovim kaljužama? Pa bolje ne trošiti novac, neka treniraju i igrači Sarajeva na kaljužama, bolji će biti u prvenstvu. Samo onaj ko nikad nije šutnuo loptu mogao je donijeti takvu odluku da se igra na onakvim terenima po snijegu, blatu... Ono je bilo smiješno – kazao je Vukičević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.