NSBIH

Sloboda, Borac i GOŠK strepe od izbacivanja iz Premijer lige

Avaz Sport

24.5.2018

Sloboda, Borac i GOŠK izborili su na terenu opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, ali hoće li u njoj igrati i naredne sezone, odlučit će danas Drugostepena komisija za licenciranje Nogometnog saveza BiH.  

Ova tri kluba, zajedno s Čelikom i Vitezom, koji svakako napuštaju elitno bh. takmičenje, nisu ispunili propisane kriterije pa im je Prvostepena komisija za licenciranje prije dvije sedmice uskratila dozvolu da igraju u Premijer ligi sljedeće sezone.

Klubovi su, kako to nalažu pravila, imali pravo žalbe, uz podnošenje dokaza o ispunjavanju uvjeta, što su i iskoristili, a hoće li one proći, znat će se nakon sjednice Drugostepene komisije.

Stečaj opcija

U najgoroj situaciji je Borac, koji mora prikupiti čak 730.000 KM, što je ravno čudu. Od te sume, 580.000 KM Banjalučani duguju FK Džaja, a ostatak otpada na bivše igrače, trenere... Direktor Borca Vico Zeljković kaže da klub ne može sam riješiti ovaj problem te da ne zna kakva je sudbina kolektiva.

- Ako ne dobijemo licencu, onda je jedna od opcija da proglasimo stečaj i da krenemo od nule – kaže Zeljković.

Sloboda licencu od Prvostepene komisije nije dobila zbog dugova prema bivšim igračima Adinu Džafiću, Muameru Zoletiću, Ameru Ordagiću, Aleksandru Subiću, Ivanu Kostiću i Ivanu Fatiću. Kako smo saznali, radi se o sumi od skoro 250.000 KM.

No, prema informacijama iz Tuzle, čini se da je Sloboda riješila dobar dio ovog problema. Džafiću, Zoletiću, Ordagiću i Subiću isplaćen je dio dugovanja te je s njima, ujedno, postignut dogovor o isplatama na rate. No, s Kostićem i Fatićem je drugačija situacija, jer je dug od skoro 120.000 KM prema njima stigao i do Disciplinskog komiteta Svjetske nogometne asocijacije (FIFA). Dosadašnje rokove za plaćanje dugova Sloboda je preskočila, a kako stvari stoje, do početka sjednice morat će podmiriti kompletan dug prema njima.

- Kostić i Fatić uopće ne žele razgovor nego hoće sav novac. No, situacija nije toliko kritična. Sve je otvoreno, vidjet ćemo šta će se desiti – tvrdi predsjednik Slobode Senad Mujkanović.

 Deponiran novac

Tuzlaci su u NSBiH deponirali 45.000 KM dok se ne završe sudski procesi koje su pokrenuli protiv više nogometaša osporavajući visinu navedenih dugova i tereteći ih za kršenje ugovora, nedisciplinu i samovoljno napuštanje ekipe. Moguće je da će deponirana sredstva biti iskorištena za izmirenje dijela dugova i dobivanje licence, ali hoće li to biti dovoljno, odlučit će Drugostepena komisija NSBiH.

Ilić: Dobit ćemo licencu  

Prvostepena komisija za licenciranje NSBiH licencu za takmičenje u Premijer ligi uskratila je, između ostalih, i GOŠK-u. Dan uoči konačne odluke, u Gabeli tvrde da su problem riješili.

- Kod nas je stvar neuplaćenih doprinosa što nismo vodili kako treba i redovno plaćali. Jednostavno, nekad nismo imali dovoljno sredstava. No, to smo sad već riješili i očekujem da na Drugostepenoj komisiji dobijemo licencu - rekao je predsjednik GOŠK-a Lujo Ilić.

 Ko bi ih zamijenio? 

Šta ako ova tri kluba ili neki od njih ni danas ne dobiju licencu? Ono što je sigurno jeste da će biti izbačeni iz lige, a pitanje koje kopka našu sportsku javnost je koji će ih timovi zamijeniti u Premijer ligi BiH.

Čelik i Vitez ne dolaze u obzir, jer su ispali na osnovu rezultata, a brojku od 12 klubova u Premijer ligi popunit će klubovi iz entitetskih liga koji budu imali licencu. Dakle, ako zbog licence iz lige budu izbačeni Sloboda i GOŠK, njihova mjesta zauzet će najboljeplasirane ekipe iz Prve lige FBiH koje budu imale licencu. Isti je slučaj i s Borcem, koji bi zamijenio neki klub iz Prve lige Republike Srpske. Tu se izuzimaju prvaci liga, jer bi oni, prema plasmanu, svakako trebali prijeći u Premijer ligu BiH, naravno pod uvjetom da dobiju licencu.

Nogometni savez BiH ranije je, u skladu s članom 40. Pravilnika o licenciranju klubova za Premijer ligu BiH, pozvao po tri najbolje plasirana kluba iz obje entitetske lige da dostave dokumentaciju za licencu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.