MUNDIJAL 2018

Trener u stručnom štabu reprezentacije BiH Elvir Rahimić iz Moskve za "Avaz": Putin uvijek ispuni svoje obećanje

Rahimić: Žali što "Zmajeva" nema na Mundijalu

Goran ŠUMAR

6.7.2018

Trener u stručnom štabu reprezentacije Bosne i Hercegovine Elvir Rahimić, koji nakon bogate igračke karijere živi u Moskvi, pokušao nam je prenijeti dio atmosfere iz glavnog ruskog grada tokom Svjetskog prvenstva. 

- Obični stanovnik Moskve, koji nije ljubitelj najpopularnije sporedne stvari na svijetu, skoro i da ne osjeti fudbalsku groznicu ili da se održava Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji. Ipak, ovo je grad u kojem živi 15-16 ili koji milion više ljudi. A puno njih i svakodnevno dolazi u ovaj velegrad... - kaže Rahimić za "Dnevni avaz".

Fudbalska groznica

Dodaje da pravi mundijalski osjećaj vlada u samom centru grada, gdje dolaze navijači iz svih krajeva svijeta ili gdje se proslavljaju pobjede reprezentacije Rusije.

- Ne treba ni napominjati da je i Rusija ogromna država, a Mundijal se igra skoro u svim krajevima, tako da je teško osjetiti onu pravu fudbalsku groznicu. Ovdje, samo taj dana kada su utakmice i navijači marširaju, primijeti se ta prava fudbalska atmosfera - objašnjava Rahimić.

Iz razgovora sa selektorom reprezentacije Švicarske Vladimirom Petkovićem, ali i brojnih izvještaja, nije teško zaključiti da je Rusija odlično organizirala Mundijal...

- Ma da, Rusi su, kako se to ovdje kaže, uložili svoju dušu u ovo Svjetsko prvenstvo. Sve je organizirano na najvišem nivou, od samih utakmica i prijevoza do sigurnosti na stadionima i oko njih. To svi ističu, kako sportski radnici, bivši i sadašnji igrači tako i navijači. Nisam još nigdje pročitao ili čuo od nekoga da ima neku zamjerku.

Niko se ne može požaliti ni na šta. Kad se Rusi prihvate nečega, onda to i odrade na najbolji način. I sami znate kako su organizirane Olimpijske igre u Sočiju, najbolje do sada... Ako predsjednik Rusije Vladimir Putin obeća nešto, onda to i ispuni. Tako ispada. Rekao je da će Rusi organizirati najbolje Igre u historiji, tako je i bilo. Tako je ili će biti i s ovim Mundijalom.

Kako Vaše kolege treneri iz CSKA, ali i prijatelji Rusi, komentiraju uspjeh domaće reprezentacije?

- Svi su oduševljeni. Ovdje niko nije očekivao plasman u četvrtfinale, odnosno da će Rusi poslati kući jednu Španiju. Uglavnom, za maksimalan uspjeh se smatrao prolazak grupne faze takmičenja. Njihov prolazak Španije je sigurno veliko iznenađenje.

Naredni protivnik je Hrvatska i sigurno je da će tražiti svoju šansu za plasman u polufinale. Igraju na domaćem terenu, atmosfera na stadionu će biti paklena, tako da nisu bez šansi.

Za koga ćete Vi navijati u tom duelu, s obzirom na to da već dugo živite u Rusiji, a na klupi Hrvatske sjedi Vaš bivši saigrač i veliki prijatelj Ivica Olić?

- Teško mi se tu odlučiti. Znate kako je to, u hrvatskoj reprezentaciji, osim Olića, imam dosta prijatelje, a isto to važi i za Rusiju. I ovdje u Moskvi i još nekoliko ruskih gradova, također, imam mnogo prijatelja. Bit ću neutralan, neka pobijedi bolji...

Kvalitet je na strani naših zapadnih komšija...

- Izabranici Zlatka Dalića igraju bolji fudbal od Rusa. Domaćin Mundijala igra neku zatvorenu varijantu - na kontranapad, a Hrvati igraju ljepše, na posjed lopte, agresivnije, lepršavije. I zbog toga zabijaju više golova kvalitetnim protivnicima. Ipak, Rusi su imali lakšu grupu...

Hrvatska favorit

Da se igra bilo gdje drugo, Hrvatska bi bila veliki favorit...

- Bez obzira na domaći teren, opet mislim da je Hrvatska favorit. Međutim, moram istaknuti ovo - dok gledam utakmice Mundijala, osjetim razočarenje zbog toga što naša reprezentacija nije ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo. Imali smo kvalitet za taj korak, ali...

Isto je u razgovoru za „Dnevni avaz" ustvrdio i selektor našeg državnog tima Robert Prosinečki...

- Ma naravno. U Rusiju je došlo dosta lošijih reprezentacija od nas. Ali, šta je, tu je, moramo gledati prema Euru 2020.

Odmor u Ahenu 

Rahimić, koji trenira kadete moskovskog CSKA, još ne zna gdje će provesti ljetni odmor.

- Djeca mi u petak (danas, op. a.) završavaju školu, tako da ću već u subotu biti u Njemačkoj. Ne znam hoću li dolaziti u Bosnu. Još nisam sve isplanirao, ali nadam se da ću naći vremena i za novi dolazak u domovinu - objašnjava Rahimić, koji u Ahenu ima kuću.

Brazil, Francuska ili Belgija

Kakav rasplet očekujete na Mundijalu?

- Teško pitanje, ali barem prema dosadašnjim utiscima, favoriti za titulu su Brazil, Francuska i Belgija. Međutim, možda se otvori put i Hrvatskoj. Ako prođu Ruse, već su u polufinalu, a tu je sve moguće. Možda i Rusija bude u finalu, normalno ako prođe Hrvate.

Nikoga u ovoj fazi takmičenja ne treba otpisivati unaprijed. Treba misliti i na umor igrača - rekao je Rahimić, koji je uvijek bio "dobri duh" našeg državnog tima.

I kao igrač i sada kao trener.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.