NOGOMET

Fudbalski delegati ili modni policajci

N. D.

26.8.2018

Fudbalski delegat u Premijer ligi BiH očigledno mora biti prilično modno osviještena osoba. Bar prema događajima u posljednjih nekoliko godina jasno je da je na tim ljudima „velika“ odluka da procijene je li neki od trenera adekvatno odjeven tokom utakmice.

Na to ih obavezuje Član 17. Propozicija Premijer lige BiH. Propisano je kako prvi trener ekipe mora biti u odijelu s košuljom ili klupskoj trenirci. 

Doza tolerancije

- Neka mi delegat pošalje gdje to mogu kupovati bolju odjeću - zavapio je Husref Musemić, nakon što je opet kažnjen.

Zanimljivo je da je Musemić kažnjen na utakmici protiv Željezničara, a nije na narednoj kada je, kao i njegov kolega iz Zrinjskog Blaž Slišković, isto tako bio u košulji i pantalonama. 

Dakle, dato je na volju ljudima u odijelima, delegatima s ulogom modnih policajaca, da procijene kada koga treba prijaviti. Istina je, tolerira se da treneri nose majice s grbom kluba i u to se većina uklapa.

Među trenerima u našim klubovima jedan od onih koji su atipični po stajlingu je Branislav Krunić, kormilar Krupe. Bivši bh. reprezentativac ima dugu kosu, a na njegovu sreću Član 17. nije propisao dužinu kose. 

Doživljaj stresa

- Pravila se moraju poštovati, ali trebala bi postojati i određena fleksibilnost. Mišljenja sam da su treneri ogledalo kluba i da nema smisla da svakakvi sjede na klupama. S druge strane, na ovim vrućinama bi zaista bilo prikladno da se dozvoli košulja, možda i kratkih rukava - kaže Krunić koji naglašava da se on po navici najbolje osjeća u sportskoj varijanti.

Posao trenera se smatra veoma stresnim i mnogo toga vezano za njih u svijetu se gleda i sa psihološkog aspekta. Prema nekim analizama, potpuno su kontraproduktivna drastična ograničenja, a čak je bilo govora i o ograničenom prostoru za trenere, s obzirom na količinu stresa tokom utakmice. 

- Treneri tokom takmičenja u kratkom roku prolaze kroz niz psiholoških stanja. Doživljaj stresa je individualan, ali ga, svakako, ne treba pojačati time što ćemo na neki način biti određeni odijelom ili trenerkom. Treba uzeti u obzir i da intenzivnija psihološka uzbuđenja povećavaju tjelesnu temperaturu - kaže Davorka Leoni, poznati sportski psiholog iz Srbije. 


Pogrešno shvaćeno 

Mnogo je kontroverznijih stajlinga bilo u Evropi od onoga za šta se kažnjavaju treneri u BiH. Očigledno je kod nas pogrešno shvaćeno zbog čega je izvorno i uvedena neka vrsta dres koda. Suština je u tome da se htjelo onemogućiti reklamiranje proizvoda na odjeći tokom utakmica. Ostala je mogućnost reklama na klupskoj opremi, ali ne više od toga. 

Kape, rukavice i šalovi 

Ne tako davno Branko Karačić je kažnjen sa 1.000 KM iako je nosio odijelo, ali ispod njega nije imao košulju, nego popularnu „dolčevitu“. Za nju se odlučio zbog hladnijeg vremena. Vani često treneri imaju šalove, a u Pravilniku PL nigdje nisu spomenuti kape, rukavice i šalovi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.