SARAJEVO

Od Mehe i Haseta do Papeta, Vuje...

Piše: G. Š.

23.10.2018

U četvrtak, 24. oktobra 1946. godine, u Velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu, popularnom Fisu, došlo je do spajanja Omladinskog sportskog društva Sloboda i Radničkog sportskog društva Udarnik u novo koje je nazvano Sportsko društvo Torpedo. Ideju za ovaj naziv dao je Šefik Maglajlić, koji je nakon povratka iz Rusije bio zadivljen igrom fudbalera istoimenog tima iz Moskve, navodi se u „Bordo vremeplovu“.

Dvije titule


Međutim, u avgustu 1947. godine, na prijedlog Mirka Ostojića, tadašnjeg glavnog urednika Oslobođenja, SD Torpedo mijenja ime u Sarajevo. Drugi bitan datum za klub došao je 20. maja 1949. godine, kada FK Sarajevo počinje da djeluje kao samostalna sportska organizacija.

Najava zvjezdanih trenutaka, nakon dva ispadanja i vraćanja u Prvu ligu Jugoslavije, bordo tim se 1958. godine vratio u Prvu ligu i do danas zadržao status prvoligaša, odnosno premijerligaša. Nakon toga Sarajevo kreće prema vrhu jugoslavenskog fudbala. Na sceni se pojavljuje čuveni Asim Ferhatović Hase. Tako Sarajevo u sezoni 1963/64. predvođeno Hasetom, koji je sa 19 golova bio prvi strijelac lige, osvaja četvrto mjesto. Godinu kasnije Sarajevo je vicešampion Jugoslavije.

Sarajevo postaje prvi šampion bivše Jugoslavije iz BiH, te godine ostvaruje i plasman u finale Kupa Maršala Tita, gdje uz mutne radnje rezultatom 1:2 gubi od Hajduka u Splitu. Nikad do tada, ni poslije toga, finale Kupa nije odigrano izvan Beograda...

Sarajevo ostvaruje i plasman među 16 najboljih evropskih timova u Kupu šampiona, a eliminirano je od Mančester junajteda (0:0 i 2:1), koji je te godine bio prvak Evrope.

I umjesto da to sve bude podsticaj bordo timu da se pridruži velikoj četvorki, u jesen 1967. godine dolazi do spora Uprave kluba sa trenerom i tvorcem te šampionske generacije Miroslavom Mehom Brozovićem. Epilog, Brozović napušta trenersku klupu, a Sarajevo se vraća u donji dio elitnog društva.

Blistav period

Sve do stasavanja Safeta Sušića Sarajevo se grčevito borilo u donjem dijelu tabele. Podsjetimo, Pape je na Koševo došao 1974. godine kao 18-godišnjak, a u sezoni 1978/79. najbolji bh. igrač svih vremena dokazao je da je sazrio u jednog od najboljih igrača Prve lige. Sa Sušićem na vrhuncu, Sarajevo ulazi u novi blistavi period svoje historije koji je ovaj put trajao punih sedam godina. 

Svi uspjesi ostvareni na tri fronta (Liga, Kup, Kup UEFA) krunisani su drugom šampionskom titulom u sezoni 1984/85. Tako je Sarajevo postalo prvi tim izvan velike četvorke sa dvije titule prvaka Jugoslavije (kasnije je ponovila samo Vojvodina). Alfa i omega kluba s Koševa tada je bio Svetozar Vujović...

Poslije agresije na našu zemlju 1992. fudbal je u našem glavnom gradu bio „ugašen“. Ipak, 1993. FK Sarajevo (po pet puta prvak i osvajač Kupa) izlazi iz države i obilazi svijet igrajući humanitarne utakmice. Tim je predvodio trener Fuad Muzurović, a između ostalih, igrali su i Elvir Baljić, Almir Turković, Mirza Varešanović... 

Golgeteri

100 golova - Asim Ferhatović 

96 - Safet Sušić

90 - Dobrivoje Živkov

89 - Emir Obuća

83 - Vahidin Musemić...

Nastupi

378 - Ibrahim Biogradlić 

314 – Faruk Ihtijarević

299 – Svetozar Vujović

295 – Muhidin Zukić

286 – Edhem Šljivo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.