PREMIJER LIGA

Ko će biti fudbalski gazda grada soli?!

Nama je ovaj meč potpuno isti kao i svi drugi, kaže trener Slobode Nalić

Sa prvog derbija Slobode i Tuzle: Borba za bodove, ali i za prestiž

J. J.

27.10.2018

Grad soli danas će da trese sportska groznica. Rukometni “Zmajevi” u Mejdanu dočekuju Češku, ali se prije tog dvoboja na Tušnju igra veoma zanimljiv fudbalski susret 15. kola Premijer lige BiH Sloboda - Tuzla City. 

Obje ekipe već duže vrijeme ne znaju za premijerligaški trijumf pa će ovaj gradski derbi imati dvostruki značaj za “Crveno-crne” i “Nebeskoplave” - borbu za bodove, ali i za prestiž u gradu soli.

Crna serija

Sloboda je u seriji od tri poraza (Zrinjski, Zvijezda 09 i Sarajevo), a Tuzla City je u protekla dva meča izgubio bodove (Radnik, Mladost DK). Osvajanje bodova za oba tima je prioritet svih prioriteta.

Prema kladionici MOZZART, Sloboda je apsolutni favorit, kvota na pobjedu Nalićevog tima iznosi 1,85, na remi 3,25, dok se na pobjedu Tuzla Cityja nudi kvota čak 4,30.

- Vi ste to klasificirali kao neki derbi, sigurno je da postoji neko rivalstvo, ali nama je ova utakmica potpuno ista kao i sve druge. Sloboda igra čisto, jako, agresivno, moćno tako da mi ne pravimo razliku od utakmice do utakmice. Mi igramo tako kako igramo, to je naš stil - poručio je Zlatan Nalić, šef struke Slobode.

Rivala s Bara “Crveno-crni” dočekuju kompletni, a jedan od udarnih fudbalera u vrhu napada Slobode bit će Antonio Vidović. Kako kaže, dobro su radili u pripremi za ovaj meč i nada se da će napokon prekinuti crni niz.

- Kao što bismo rekli, dolazimo da se čupamo protiv Tuzla Cityja. Isto je bilo u prvom krugu takmičenja, kad smo imali jedan negativan niz i to smo presjekli protiv Tuzle. Poslije je krenula jedna dobra atmosfera i dobar pozitivan rezultat. Nadam se da će tako biti i poslije ove utakmice - naglasio je Vidović.

U taboru “Nebeskoplavih” svjesni su značaja ovog susreta. Tuzla City je bodovno u nezavidnom položaju i sigurno će učiniti sve da se domogne mirne zone na premijerligaškoj tabeli.

Iskusni prvotimac Tuzle Samir Efendić ponovo će istrčati na tušanjski travnjak protiv kluba u kojem je napravio prve igračke korake i u kojem je proveo veći dio karijere. Efendić dobro poznaje protivnika.

Dobar presing

- Sloboda je kompaktna ekipa, koja, prema mome mišljenju, radi veoma dobar presing na zadnju liniju. Isto tako rade dobru tranziciju po osvojenoj lopti, gdje su konkretni i okomiti prema golu. Što se tiče mana, mislim da je šansa na bočnim stranama, gdje se može napraviti višak prije nego kroz sredinu terena – analizirao je Efendić.

Za ovaj meč u Tuzli vlada veliko interesiranje te se očekuju pune tribine stadiona Tušanj. Sraz Slobode i Tuzla Cityja igra se danas sa početkom u 16.30 sati.


Svako je pod pritiskom

Na upit koji je od timova pod većim pritiskom, trener Slobode je kazao:

- Ne bih se složio da mi ili oni imamo veći pritisak. Svako je pod pritiskom i svako svakoga može dobiti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.