SARAJEVO

Cijeli svijet želi vidjeti dokumentarac o Keliju

Piše: G. ŠUMAR

7.11.2018

U prepunom Narodnom pozorištu Sarajevo premijerno je prikazan dokumentarni film „Keli“ autora Muhameda Bikića koji govori o životu i smrti Želimira Vidovića, legendi našeg glavnog grada, ali i BiH. Keli je bivši as Fudbalskog kluba Sarajevo, reprezentativac bivše Jugoslavije...

- Mnogo je suza proliveno za vrijeme snimanja i montiranja filma, tako da se nisam mogao suzdržati ni na samoj premijeri, u nezapamćenom ambijentu sarajevskog Narodnog pozorišta - kaže autor filma Bikić i dodaje:

- Živio sam za taj dan kada ćemo napokon prikazati dokumentarac o Keliju, jer sam odrastao uz Kelija. Moja cijela dosadašnja novinarska karijera je vezana za njega, a temelj priče, scenarija, bili su moji tekstovi, emisije, priča u knjizi „sportskivremeplov.ba“.

Dokumentarac o Keliju snimljen je u Sarajevu, gdje je pokojni Keli živio, igrao, gdje je sahranjen, na ulicama Dobrinje i fudbalskom igralištu u Butmiru, koji nose njegovo ime.

- Datum premijere nije slučajno izabran. Na 72. rođendan FK Sarajevo, za koji je legendarni Keli živio do posljednjeg daha, kao i za naš glavni grad. Taj dan je bio i 73. rođendan Ujedinjenih naroda, a upravo Keli je želio ujedinjeno Sarajevo i BiH - konstatira Bikić.

Želimir Vidović rođen je 17. novembra 1953. godine. Odrastao je u sarajevskom naselju Stup, a svoj fudbalski put počeo je u ilidžanskom Igmanu. Kasnije ga je lopta odvela u sarajevsku Bosnu, a potom i na Koševo te austrijski Gaku. Bio je i reprezentativac bivše Jugoslavije, a nestao je, odnosno ubijen, početkom agresije na BiH, 17. maja 1992. godine pri povratku iz koševske bolnice na Dobrinju, gdje je odvezao ranjene sugrađane.

Za premijeru dokumentarca o Keliju vladalo je veliko interesiranje.

- Tri Narodna pozorišta bila bi premala da prime sve zainteresirane za premijeru... Naravno, film će i nakon premijere živjeti, ne samo u BiH nego širom svijeta, jer ga cijeli svijet želi vidjeti - rekao je Bikić.

„Keli“ je više od filma, kako kaže Bikić, pečat njegove karijere. 

- Međutim, ne znam šta dalje. Bole me mnoge stvari, naša BiH puna je nepravdi. Sa dva završena državna fakulteta - diplomirani pravnik i magistar sporta, tri knjige , četiri autorske emisije, , dobitnik brojnih priznanja i nagrada, pa i one najveće – olimpijske, nisam ni na birou - kaže Bikić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.