DOMAĆI NOGOMET

Šamački Borac prvak jeseni na drugoligaškom "zapadu" RS

Uspjehe donijeli igrači iz ove lokalne zajednice

FK Borac: Prvaci 2.lige RS

Slađan JEREMIĆ

29.11.2018

Borac iz Bosanskog Šamca je prvak jeseni na drugoligaškom "zapadu" RS. Ovaj kolektiv naredne godine obilježava vijek postojanja, pa uz vrijedan jubilej želi se povratak u Prvu fudbalsku ligu RS.  

U nepun vijek postojanja složene su utakmice velike i male, radosti i slavlja, tuga i porazi, ali Borac je odolijevao i provlačio se kroz sve te godine i decenije. Minulog ljeta je rukovodstvo "crno–bijelih" odlučilo da se ide u rang više, a za takav uspjeh htjeli su trenera kakav je Amir Durgutović. Njemu je, dok je bio fudbaler, Borac iz Banje Luke bio jedna od prvih i najvećih ljubavi. Borac iz Bosanskog Šamca danas je Amiru Durgutoviću prisnost kroz koju osvaja nova dostignuća, a Borcu se vraća pomućeni sjaj.

- Htjelo se da Borac i Bosanski Šamac budu na dobrom glasu, kao nekada. Prihvatio sam se izazova. Osvojili smo 36 bodova, a u minuloj sezoni je za čitavo prvenstvo ostvareno toliko. Imali smo osam gostovanja, na pet smo pobijedili. Kući smo od sedam mečeva imali isto toliko pobjeda. Liga je jaka. Primjera radi, od 70. minute do kraja utakmice primili smo dva gola, a postigli smo 17 pogodaka i u tom intervalu smo većinu utakmica riješili. Dakle, potpuno smo spremni fizički i u svakom drugom pogledu -  govori Durgutović.

Slijedi užareno fudbalsko proljeće, pa da maj bude sav u cvijeću.

- Imat ćemo transfer listu. Oni koji nisu pokazali koliko smo očekivali bit će slobodni, a angažirat ćemo fudbalere na deficitarne pozicije. Imamo silnu podršku načelnika općine. Nikada manje buke, a boljih rezultata. Raduje me i Borac Banja Luka i njegov hod ka povratku u Premijer ligu BiH. Bit će oni uskoro ponovo prvaci BiH - govori Amir Durgutović.

Vedra atmosfera

Dobri rezultati šamačkog Borca donijeli su vedru atmosferu među igračima. Aleksandar Ćosović, fudbaler sredine terena koji nerijetko rešeta protivničke mreže, kaže da ova generacija Borčevih fudbalera zaslužuje priznanja, čestitke, posebne komplimente i plasman u Prvu ligu RS. 

- Više smo nego zadovoljni ovom polusezonom. Na startu smo imali težak raspored, ali smo ostvarili svoj cilj. Nećemo se uspavati. Za petama su nam Jedinstvo iz Žeravice, pa ni dobojska Sloga nije daleko. Ipak, na proljeće imamo lakši raspored i vjerujem u povratak u Prvu ligu Republike Srpske. Zato sam i ostao u svom Šamcu. Da se radujem -  kaže Ćosović.

Pokretačka snaga Borca bio je njegov potpredsjednik Svetozar Evđić, koji se u avgustu prerano preselio u vječnost. Sekretar kluba Dušan Đurić radio je "od jutra do sutra", da bi upravljačka struktura uvidjela da se treba agilnije posvetiti ovom fudbalskom dragulju.  

Borac grabi ka uspjehu 

Mladi čovjek, silne energije, načelnik Bosanskog Šamca Đorđe Milićević nije prije šest mjeseci stidljivo govorio o tome gdje je Borcu mjesto. Borac je na putu povratka u prvoligaško društvo. 

- Zadatak svih nas bio je da Borac bude sve bolji. Najsvjetlije tačke polusezone bili su trener i fudbaleri. Nimalo stidljivo smo govorili o povratku u Prvu ligu RS. Znali smo da Amir Durgutović, tim koji imamo i sredstva kojima raspolažemo možemo ostvariti cilj. To je i zadatak Općine Šamac. Borac je klub s najbogatijom tradicijom u našem kraju i među najstarijim fudbalskim kolektivima u BiH. Nema veće radosti i sreće nego da Borac u 2019. godini bude u Prvoj ligi RS. Općina Šamac je osigurala adekvatna finansijska sredstva. I u budžetu za narednu godinu značajna sredstva idu Borcu. Tu su i privrednici šamačkog kraja, pa smo im svi zahvalni - istakao je Milićević. 

U maju 2014. godine nezapamćene i proklete poplave prijetile su da Šamac zbrišu s lica zemlje. Vrijedni ljudi, entuzijasti zagledani u budućnost oporavili su grad u Posavini. Prvi čovjek Bosanskog Šamca čini sve da i u sportskom pogledu Bosanski Šamac uhvati zamajac za većim i naprednijim sredinama u BiH. Iz šamačkog kraja ponikli su Ilija Katić, Srebrenko Repčić, Stevo Tomašević, Marko Stojić, Dario Damjanović, Stevo Nikolić... Talenti će imati punu podršku i u vremenima koja dolaze, sudeći prema obećanjima načelnika općine.

- Kada je riječ o podršci sportu, ona je naša obaveza. Uz budžet od nepunih 7,5 miliona maraka, za sport ide oko 290 hiljada maraka. Imamo i ženski fudbalski klub, odbojkaške kolektive u obije konkurencije. Postoji simbioza rada Službe za lokalni ekonomski razvoj i naših sportskih porodica. Pored budžetskih sredstava koja se izdvajaju, naša obaveza i želja je da najpoznatija svijetla imena šamačkog fudbala dođu i vode Borac, izgrađuju njegovu historiju i čine ga sve uspješnijim. Vjerujemo u bolje sutra Borca i vjerujemo u njegov apsolutni napredak - naglasio je Đorđe Milićević.

Borac iz Bosanskog Šamca ima izglednu priliku da trijumfira. Uvijek su pobjede stizale iz vjere u bolje.

U Bosanskom Šamcu se u uspjeh svojski vjeruje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.