ČELIK

Sprema se čistka na Bilinom polju

Većina novih igrača imala je epizodne uloge

Bilino polje: Čelik deveti na kraju jeseni

D. J.

9.12.2018

Nakon prošle sezone, u kojoj je Čelik, uz mnogo sreće, sačuvao premijerligaški status, u toku ljetne pauze na Bilino polje stiglo je čak 15 novih nogometaša.

No, gledajući njihov učinak na terenu, jedino su Branislav Ružić, Ševko Okić, Nermin Jamak, Ivan Livaja, Anel Dedić, Vedran Vrhovac i Luka Miletić opravdali svoj angažman. Ostala „pojačanja” su igrala tek epizodne uloge i njihov ostanak na Bilinom polju je pod znakom pitanja.

Sredina tabele

Stoga nije iznenađenje da su Zeničani prvi dio prvenstvene sezone okončali na devetom mjestu tabele sa skorom od pet pobjeda, šest remija i osam poraza. Rukovodstvo Čelika je najavilo pravljenje transfer-liste na kojoj će se naći i do 12 nogometaša.

No, okupljanje igrača je zakazano za 7. januar iduće godine i vjerojatno će se tek tada izaći u javnost s imenima igrača s kojima neće biti nastavljena saradnja. S druge strane, turski investitor Ajdin Olgun (Aydin) morat će dovesti brojna pojačanja na svim pozicijama u ekipi kako bi se u proljetnom dijelu sezone izborili za sredinu tabele, što je i zacrtano kao cilj. Poseban problem ove jeseni bio je omladinski pogon.

Čelikov podmladak u dva navrata nije ni odigrao svoje utakmice (neodlazak u Široki Brijeg, problem s ljekarskim licencama u Doboju kod Kaknja).

Klupska akademija

Iako je najavljivano da će se početi s izgradnjom klupske akademije za mlade igrače te da će se ovom segmentu posvetiti posebna pažnja, saznajemo da još traje procedura u vezi s pribavljanjem potrebne dokumentacije da bi se počelo s radovima na prostoru Šljake na Kamberovića polju.

Napredak u odnosu na prethodnih nekoliko sezona je vidljiv, ali to nije dovoljan da bi se Čelik vratio u sam vrh bh. nogometa.

Pred rukovodstvom kluba još je mnogo posla kako bi se vratilo povjerenje simpatizera koji se nadaju da će zenički premijerligaš ponovno biti konkurentan ostalim ekipama.



Drugi po posjeti

Prema službenim podacima Nogometnog saveza BiH, u devet utakmica na Bilinom polju ove jeseni je bilo 34.100 gledalaca.

Time je zenički stadion drugi najposjećeniji u BiH nakon Grbavice (39.000 gledalaca u 10 utakmica).


12

igrača moglo bi se  naći na transfer-listi zeničkog kluba


Očajni u gostima

U 19 prvenstvenih kola dres Čelika su nosila 24 nogometaša od ukupno 29 koji imaju ugovor. Postignuto je 15 golova, a primljeno čak 28, zbog čega je odbrana Čelika jedna od najlošijih u Premijer ligi BiH.

Zeničani su na svom terenu osvojili 18 bodova (pet pobjeda, tri remija, jedan poraz), ali su na gostovanjima samo tri puta uspjeli izvući neriješen rezultat uz gol-razliku od minus 17, po čemu su najlošija ekipa u prvenstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.