ČAROBNJAK

Dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz studija

Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova

Asim Ferhatović: Bio jedan od najboljih igrača u Jugoslaviji. Arhiv

Avaz Sport

24.1.2019

Na današnji dan 1933. godine, prije tačno 86 godina u Sarajevu je rođen jedan od najboljih fudbalera FK Sarajevo Asim Ferhatović  Hase. Odrastao je na Kovačima, gdje je još kao dječak počeo igrati fudbal na lokalnom igralištu. Sa petnaest godina odlazi na Koševo i pristupa omladinskom pogodnu Fudbalskog kluba Sarajevo, čime započinje svoju fudbalsku karijeru.

Član fudbalskog kluba Sarajevo postao je 1948. godine, a debi u bordo dresu imao je 1952. godine, protiv Zagreba. Uprkos tome što je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih igrača u Jugoslaviji, za reprezentaciju tadašnje zemlje odigrao je samo jednu utakmicu. Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova.

Više puta je biran među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. U sezoni 1963/64, sa 19 golova, bio je najbolji strijelac tadašnje Prve lige Jugoslavije, a bio je član generacije Sarajeva koja je 1967. godine osvojila prvenstvo Jugoslavije.

U ljeto 1963. godine, Hase napušta Koševo i odlazi u Tursku, gdje potpisuje ugovor sa slavnim Fenerbahčeom. Samo sedam dana nakon posljednje utakmice u bordo dresu, Hase je odigrao i prvu utakmicu u plavo-žutom dresu istanbulskog kluba. Ipak, nije se dugo zadržao u najvećem turskom gradu. Poslije samo mjesec dana, četiri odigrane utakmice i jednog postignutog gola, Hase se vratio u svoje Sarajevo, uz čuvene riječi: 

- Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su - korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati - rekao je tada Hase. 

Za njega su vezane brojne legende. Pričalo se kako je predriblao petericu igrača i golmana, došao do gol linije, okrenuo se prema selektoru, koji ga nije volio, i nabio loptu u polje i rekao selektoru: E, haj' ga sad ti daj!

Također, postoji priča kako je u gradskom derbiju slomio stativu od siline Hasetovog udarca.

Njegovi potezi prepričavali su se danima. Jedna anegdota vezana uz njega bio je komentar radio reportera Mirka Kamenjaševića sa jedne utakmice: Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!

Hase je umro od infarkta, u svojoj rodnoj kući na Kovačima u noći sa 24., na 25. januar 1987. godine, a da ga njegov grad i njegovi sugrađani, koje je neizmjerno volio, nisu zaboravili, najbolje pokazuje činjenica da njegovo ime danas između ostalog nose i stadion Koševo, omladinska škola FK Sarajevo, ulica u sarajevskom naselju Koševo, memorijalni malonogmetni turnir, musluk česma na Baščaršiji, te memorijalni šahovski turnir. Također, poznati sarajevski rok-bend "Zabranjeno pušenje" je na albumu "Dok čekaš sabah sa šejtanom" ispjevao pjesmu "Nedjelja kad je otiš'o Hase". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.