SKAUTI

Semjon Milošević: Talentirane igrače prvo preporučim Sarajevu

U Americi bio u svojstvu skaut-trenera “US Soccer Educationa”

Avaz Sport

9.10.2018

Nekadašnji fudbaler, Trebinjac Semjon Milošević (38), koji je najdublji trag ostavio u dresu kluba s Koševa, odlučio je da se, nakon uspješnih igračkih godina, posveti fudbalskom skautingu.

Nekadašnji defanzivac Leotara, Sutjeske iz Nikšića, Modriče, Zrinjskog, Sarajeva, Slobode iz Tuzle, Čelika... proveo je protekla četiri mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je pratio rad organizacije “US Soccer Education” iz Denvera.

Fudbalski kampovi

- Radim za nekoliko inozemnih agencija. U Americi sam bio u svojstvu skaut-trenera “US Soccer Educationa”, čiji je direktor Murat Alibašić - kaže Milošević u razgovoru za “Dnevni avaz”.

U kampovima je pratio igrače, posebno one koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a konstatira da je vidio mnogo zanimljivih mladih fudbalera.

Na pitanje hoće li neki svoj izvještaj dostaviti Nogometnom savezu BiH ili nekim našim klubovima, Milošević odgovara:

- U Americi je neko vrijeme, zajedno sa mnom, boravio Darko Ljubojević ispred Nogometnog saveza BiH, koji je, također, zaokružio neka zanimljiva imena. Sigurno ću i ja imati šta da kažem i prenesem našim klubovima, prije svega FK Sarajevo.

Jer, nije tajna da se uvijek, kad pronađem dobrog mladog igrača, prvo javim klubu s Koševa.

Milošević je neko vrijeme, podsjetimo, obavljao dužnost zvaničnog skauta Sarajeva, a nedavno je bio i jedan od kandidata za sportskog direktora kluba.

- Ne, nemam više nikakvu zvaničnu ulogu u bordo timu. No, i dalje sam povezan s čelnicima Sarajeva tako da im u svako doba mogu predložiti kvalitetnog igrača. Naravno, ne bježim ni od kakve vrste saradnje - kaže Milošević.

Poželio je mnogo sreće Emiru Hadžiću, koji je imenovan za sportskog direktora, a drago mu je što je bordo klub na vrhu Premijer lige BiH te očekuje da će i titula stići na Koševo.

Tan i Hadžić

- To nije nikakvo iznenađenje, barem za mene. I ja sam u svom planu, koji sam prije nekoliko mjeseci dostavio čelnicima Sarajeva, izložio viziju veoma sličnu onoj Hadžićevoj, koji svoj posao radi dosta korektno. Jednostavno, trebalo je malo vremena da se vizija investitora Vinsenta Tana provede u djelo, a ne da svaki trener donosi svoju viziju i da se to stalno mijenja.

Smatram da je to bio osnovni problem što se tiče seniorskog pogona. Vidim da sada to funkcionira mnogo bolje. Mladi igrači dobili su mnogo prostora - rekao je Milošević.



Treneri na udaru

Ističe da se u budućnosti, kako kaže, više vidi u organizacijskom dijelu nekog kluba nego kao trener.

- Nije, međutim, isključeno da se jednog dana okušam kao trener, jer imam A-licencu, mada vidim da to kod nas ide veoma teško. Smatram da naši treneri ne nailaze na dovoljno razumijevanja kod ljudi koji vode klubove. Tu bih mogao biti odlična spona, jer sam završio i fakultet, menadžment u sportu - kaže Milošević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.