VIJESTI

Karte genocida u Srebrenici od septembra u školama Kantona Sarajevo

Avaz.ba

5.7.2017

Topografske karte sa prikazom dešavanja u Srebrenici i masovnih stradanja Srebreničana u julu 1995. godine, od naredne školske godine bit će postavljene u svim školama Kantona Sarajevo.

Najavio je to danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, dodajući da će karte biti korištene i u okviru nastavnog predmeta Historija u svrhu izučavanja perioda agresije na BiH od 1992. do 1995. godine kao i genocida u Srebrenici.

Autor ovog djela, Mugdim Cvrljo, kazao je da karta prikazuje lokacije masovnih zarobljavanja Srebreničana i njihove egzekucije, kao i 39 masovnih grobnica.

- Dešavanja u Srebrenici u tom periodu ispričana su na razne načine, kroz knjige, dokumentarne emisije, a u toku mog izučavanja tih dešavanja uočio sam da nigdje nisu opisana na topografskoj karti. Genocid ima četiri faze a to su planiranje, realizacija, prikrivanje i negacija. Ove prve tri agresor je sprovodio po kartama, a to sam ja poslije dokumentovao na ovoj karti genocida - izjavio je ranije Cvrljo i dodao je da mu je namjera bila na ovaj način doprinijeti očuvanju sjećanja na jedini presuđeni genocid u BiH, a o kome trebaju učiti i mlađe generacije.

Rekao je da su mu izvori podataka bili djela istaknutih bosanskohercegovačkih historičara, dokumenti Haškog tribunala i Suda BiH, ali da ih je prikupljao i tokom višegodišnjeg učestvovanja na Maršu mira.

Karta je prošla recenziju historičara Mirada Čakširana, eksperta iz kartografije i vojne topografije Amira Čorbe i profesora historije zaposlenog u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari Azira Osmanovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.