VIJESTI

Kako da brže napredujete u karijeri?

Sponzorisani tekst

23.10.2017

Mladim profesionalcima je na današnjem tržištu jako teško da se dokažu i napreduju. Upravo zato oni koji imaju sreće da su zaposleni treba da iskoriste priliku i na vrijeme potraže odskočnu dasku za svoju karijeru. Evo nekoliko taktika za brz napredak. 

Budite proaktivni.

Menadžeri, po pravilu, primjećuju zaposlene koji iniciraju nove projekte unutar firme. Svako ko je spreman da nesebično doprinese poslovanju svojim idejama neizostavno će doći na radar svojih pretpostavljenih. Pomaganje u poslovima koji nisu direktno vezani za osnovna zaduženja također neće ostati neprimjećeno. Ovakav postupak govori o volji i posvećenosti, dva kvaliteta koje rukovodstvo svake firme visoko vrjednuje.

Radite prekovremeno.

Kad ste mladi, raditi noćima i vikendima zvuči kao noćna mora, ali ovo može biti odlična investicija u vašu budućnost. Koliko god da je bogat vaš socijalni život, potrudite se da na poslu tu i tamo dodate nekoliko minuta ili sati. Ovako ćete istovremeno demonstrirati odgovornost i povećati produktivnost. A povišica koju ćete ubrzo ostvariti pomoći će vam da više uživate u vremenu kada ne radite.

Budite sunđer.

Slušajte i upijajte znanje od svih oko vas. Naučićete mnogo toga od ljudi koji vas okružuju na poslu – shvatićete kako se posao radi, ali i kako ga ne treba raditi. Što budete otvoreniji za tuđa iskustva, lakše će vam biti kad dođete pred slične zadatke. I nemojte imati predrasude. Možete podjednako naučiti od kolega koji su na sličnim pozicijama koliko i od rukovodstva.

Pomažite svima koji vas okružuju.

Nije potrebno da radno okruženje tretirate kao mjesto gdje treba imati oči na leđima i biti spreman na podmetanje noge. Upravo pomaganjem kolegama, naročito onima koji su na istom hijerarhijskom nivou, pokazujete menadžerske sposobnosti. Pomoć koju pružite uticat će i na vaše znanje i bolje razumijevanje određenih zadataka, što će vas učiniti vrjednijim saradnikom. Posmatrajte pomaganje drugima kao investiranje u sebe.

Volite svoj posao i učite svakodnevno.

Ne morate da nosite posao kući i radite po cijeli dan da biste napredovali u karijeri. Neka vaš zadatak bude da svakoga dana naučite nešto novo o poslu koji obavljate. Pratite vijesti iz vaše privredne grane. Čitajte stranu i popularnu literaturu o njoj. Ako imate vremena, pišite i sami o tome na blogovima.Doškolujte se učeći u slobodno vrijeme preko interneta. Znanje koje steknete biće primjetno i vašim šefovima. Za njih će ovo biti jasan pokazatelj vaše ljubavi i posvećenosti poslu koji obavljate.

Postoji bezbroj taktika koje vam mogu pomoću u ranom stadijumu vaše karijere. Koji god put da ste izabrali, potrudite se da vaš što prije zapaze, jer u vrijeme velike nezaposlenosti uvijek postoji neko spreman da zauzme vaše mjesto. Zato se trudite da vašim pretpostavljenima budete nezamjenljivi tako što ćete praktikovati ovih nekoliko savjeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.