PROMO

Poslušajte ovih 10 stručnih savjeta uspješnih web-dizajnera

Sponzorisani tekst
12.01.2018 09:50

Svaki web-dizajner ima tajnu. Efikasni načini za rješavanje najtežih zadataka, oprobane taktike i „skriveno“ znanje – sve su to znakovi istinskog iskustva koji odvajaju odlične web-dizajnere od samo dobrih dizajnera. 

Bez obzira na to da li ste početnik u web-dizajnu ili već imate iskustva, neki od savjeta koji slijede mogu da radikalno promjene način na koji radite.

1. Primjenjujte globalne promjene

Evo jednog savjeta za dizajn koji je dao muzičar, producent i web-dizajner a Eliot Finberg, koji može da vam pomogne u ubrzavanju rada u ranim fazama vašeg dizajnerskog procesa. Koristeći zvjezdicu kao selektor iskoristite pravilo „CSS wild card“ i primjenite promjene na cijeloj stranici.

Naprimjer, da biste promjenili sve fontove na stranici na sans-serif, potrebno je da samo u kodu otkucate: * {font-famili: arial, helvetica, sans-serif;} Ovo je odličan dizajnerski trik koji treba da „imate u džepu“ dok prolazite kroz proces dizajna. 

Naravno, ako ostavite zvjezdicu u kodu, to možda može da napravi probleme, pa zato pažljivo i oprezno koristite ovaj trik.

2. Postavite drečave boje

Sačuvajte ovaj savjet u mentalnoj fascikli „jednostavna djela genija" – savjet je Kristofera Marfija, web-dizajnera iz kompanije „Web standard”, koja olakšava dizajn prilagođen većem broju platformi.

„Kada radite sa medijskim upitima, postavite okvir u drečavoj boji", kaže Marfi. „Na primjer: {outline: 10pk solid green / red / yellow / blue;}. Ovo vam omogućava da odmah precizno vidite koja tačna pravila se primjenjuju na ono što trenutno tražite."

3. Provjerite broj karaktera

„45-75 karaktera u redu je opšte prihvaćeno pravilo, jer osigurava normalno čitanje", kaže Trent Valton, osnivač i dizajner u kompaniji „Paravelom“. „Postoji dobar i brz trik koji će vam pomoći da se osigurate da vaš prilagodljivi (‘responsive’) i fluidni dizajn podržavaju ovo pravilo.”

„Postavite liniju lažnog teksta na vašoj stranici sa zvjezdicom kao četrdeset petim karakterom i zvjezdicom kao sedamdeset petim karakterom. Sada testirajte sajt kako biste se uvjerili da se mjenja u okviru ovih parametara."

4. Koristite FitVids za videougradnju

HTML5 je pojednostavio ugradnju, to jest postavljanje video-snimka na web-stranicu, ali dizajneri i dalje imaju dva problema. Prvi je da videozapis namjeste tako da bude prilagodljiv raznim veličinama ekrana, a drugi je da obezbijedi da promjena veličine može da funkcioniše dobro i sa Flashom kada HTML5 ugradnja nije podržana. Da riješite ova dva problema, unesite FitVids, jQueri, dodatak koji će o svemu tome da brine umjesto vas.

5. „Smushit“ za smanjenje veličine slike

Sajtovi sa visoko optimizovanim slikama se brže učitavaju i rade bolje na više uređaja. „SmushIt je odličan alat za smanjenje veličine datoteka slika", kaže web-developer i zastupnik Majkrosofta (Microsofta) Martin Bibi. Još jedna od zanimljivih stvari koja može da vam bude veoma korisna jeste i „ImageOptim“, omiljeni alat pomenutog dizajnera Trenta Valtona.

6. Izvozite slike kao 8bit PNG

Martin Bibi daje još jedan prijedlog, i to za način na koji koristite PNG slike i kako da se ophodite prema njima. U pitanju je, kako on kaže, prijedlog „stare škole“ dizajnera.

„Ako izvozite sliku iz Photoshopa u PNG, a slika ne mora da bude transparentna, pokušajte da je izvozite kao 8-bitni PNG", objašnjava on. „U većini slučajeva kvalitet slike neće opasti, ali ćete veoma smanjiti veličinu datoteke."

7. PNGQuant za konverziju slika

Ako želite da održite transparentnost i maksimalno smanjite veličinu datoteke, postoji alat koji vam može pomoći. PNGQuant može da pretvori 24-bitni ili 32-bitni PNG na 8-bitni PNG i još uvijek održava transparentnost.

8. Koristite GuideGuide

„Najbolje web-stranice su dizajnirane preko grida (mreža ili rešetka koja se koristi u dizajnu za raspored elemenata)", kaže Ris Litl, direktor agencije za digitalni marketing „Plug and Play“. Međutim, podešavanje grida svaki put iznova u Photoshopu može da bude dosadno i zamorno. Zato on preporučuje alat koji se zove Guide Guide. „Ovaj alat čini proces lakšim i uštedjeće vam mnogo vremena u stvaranju prilagođenih gridova."

9. Koristite grid od 12 kolona

Još jedan savet koji daje Ris Litl. „Obično je dobra ideja da koristite mrežu sa kolonama koje su dijeljive sa brojevima dva, tri i četiri. Mreža od dvanaest kolona je jedna od najpopularnijih mreža, koja se svestrano koristi."

10. Pronađite inspiraciju za boje

Mnogi dizajneri su već fanovi Adobe Kulera. Martin Bibi otkrio je još jednu veliku korist od ovoga: „Ja sam daltonista, tako da kada sastavljam palete boja za projekat uvijek koristim Kuler", objašnjava on. Takođe preporučuje „Color Lovers“ – kreativnu zajednicu u kojoj članovi dijele kolorne šeme, dizajn i ideje.

Ako želite da postanete stručnjak u web-dizajnu, danas to možete da postignete i putem edukativnih programa. 

Ali obratite pažnju – praksa je pokazala sljedeće: da biste bili spremni za posao, obuka mora da traje najmanje 12 mjeseci. Više o takvim obukama kod nas možete da saznate u specijalizovanoj školi za web dizajn.

NA VRH