Praktični savjeti

Tri greške koje web-dizajneri moraju prestati praviti

Sponzorirani tekst
30.03.2018 08:28

Ponekad web-dizajneri zaboravljaju da 99,9% korisnika ne zanima kako neki tekst, dugme, slika ili video završe na ekranu. Većina ljudi samo želi da je sajt koji posjete brz, jednostavan za korištenje i da im pruža sadržaj koji žele. U suprotnom, bit će iznervirani ili nezadovoljni – i to s pravom. Džonatan Goldford, partner u „Wired Impactu“, kompaniji koja se bavi web-dizajnom i izradom internet-stranica za neprofitne organizacije, za portal Mashable navodi tri uobičajene greške koje dizajneri prave, kao i šta mogu učiniti da bi ih ispravili. 

1. Zaboravljate konvencije

Otkako su počeli koristiti internet, korisnici se „obučavaju“ kako da komuniciraju s internet-stranicama. Dakle, oni će biti frustrirani i nezadovoljni svaki put kada internet-stranice ne ispunjavaju njihova očekivanja. Ovdje su neki primjeri.

- Prelaze preko objekta i misle da mogu kliknuti na njih, ali se zbune kada vide strelicu umjesto - pokazivača u obliku ruke.

- Kliknu na plav, podvučen dio teksta, a onda shvate da to nije link.

- Kliknu na logo u gornjem lijevom uglu, vjerujući da će se tako vratiti na početnu stranicu, a onda otkriju da ih to ne vodi nigdje.

Web-dizajn nije uvijek u skladu s našim očekivanjima. Međutim, programeri i dizajneri uvijek se trebaju držati određenih pravila da bi izbjegli zbunjivanje korisnika. Tako, naprimjer, elementi na koje može da se klikne trebaju se prebaciti na ručni pokazivač kada korisnik prelazi preko njih.

Linkovi bi trebali izgledati drugačije nego običan tekst. Ako stvarno želite da se držite konvencija, onda bi linkovi trebali biti plave boje. Istraživanja pokazuju da korisnici najviše reagiraju na plave linkove. Logo u zaglavlju vaše internet-stranice bi trebao biti mjesto na koje korisnik može kliknuti i da se automatski prebaci na početnu stranicu.

2. Pravite internet-stranice koje se sporo učitavaju

Korisnici ne vole spore internet-stranice. Istraživanja su pokazala da će 40% korisnika napustiti internet-stranicu kojoj treba više od tri sekunde za učitavanje.

Početnici koji nemaju dovoljno iskustva ponekad koriste vrlo velike slike, recimo 600 x 600 piksela, ali postave visinu i širinu tako da se slika smanjuje na željenu veličinu. Postoje dva problema s ovom metodom. Prvo, veće slikovne datoteke znače i duže vrijeme učitavanja. Drugo, smanjivanje slika pomoću visine i širine može uzrokovati da se fotografija prikazuje nejasno i izgleda kao da je loše rezolucije.

Da biste riješili taj problem, prilagodite veličinu i kompresujte slike u editorima kao što je Photoshop ili Gimp. Zatim kodirajte sliku kao što inače radite.

3. Ne računate na potencijalne promjene

Većina programera, u izgradnji svoje internet-stranice koristi sisteme za upravljanje sadržajem, kao što su WordPress, Joomla i Drupal. Ova praksa daje mogućnost administratorima i vlasnicima internet-stranica da ih izmijene i dopune.

Problem je u tome što mnogi dizajneri pišu program samo za sadržaj koji postoji u vrijeme pokretanja stranice. Naprimjer, u vrijeme pokretanja stranice dizajner može kreira CSS stilove za web-zaglavlja 1, 2 i 3.

Ali šta ako dva mjeseca nakon što je internet-stranica pokrenuta, vlasnik stranice odluči da postavi tekst u zaglavlju 6, s obzirom na to da je ta opcija moguća u WordPress formatu? To će ih vratiti na zadate stilove preglednika, budući da dizajner nikada nije napravio stil za to. Da biste to izbjegli, treba odmah na početku da uključite stilove za sve uobičajene oznake.

Najbolje bi bilo da provjerite WYSIWYG, koje vlasnici vaše internet-stranice koriste, kako biste bili sigurni da ste pokrili sve potrebne oznake. Osnovni stilovi nisu jedino mjesto na kom vaše internet-stranice mogu da „padnu“. Također, budite sigurni da ste ih pripremili za prijenos velikih fotografija i copy/paste iz Worda. Iako vam se ovakve stvari mogu činiti trivijalnim, one ipak mogu da naprave veliku razliku.

Važno je da znate da sve navedene greške nemaju nikakve veze sa inteligencijom web-dizajnera. One isključivo zavise od vještina i znanja. Dobra edukacija sa dosta prakse i stjecanje iskustva pomoći će vam da u poslu pravite sve manje grešaka i da postanete pravi profesionalac.

Oglasi

NA VRH