VIJESTI

Savjeti za buduće developere koji traže posao

Sponzorisani tekst

23.4.2018

U današnjem svijetu informacionih tehnologija programeri ne bi trebalo da brinu o zaposlenju, jer kompanije za razvoj softvera i aplikacija stalno traže nove stručnjake. Ako se školujete za delopera, vaša dilema je druge prirode. Kako možete biti sigurni da ste odabrali kompaniju koja će podsticati vašu kreativnost, dobro vam plaćati i dati mogućnost da se razvijate? 

Kao i u svakom drugom poslu, mjesta za razvoj aplikacija i softvera dobre su onoliko koliko i ljudi koji rade u njima. Najbolje kompanije su u stanju da privuku i zadrže sposobne programere i developere (softverske razvojne inženjere). Iako ne postoji način da ispitate sposobnosti svakog zaposlenog u kompaniji, postoje načini na koje možete utvrditi da li kompanija ima ono što je vama potrebno.

Pred vama su parametri kojima treba da se rukovodite prilikom odabiranja kompanije u kojoj ćete raditi.

Potražite zadovoljne klijente

Svaka kompanija na svojoj web stranici ili profilu na LinkedInu može da stavi nekoliko povoljnih svjedočanstava u kojima ih klijenti hvale do neba. Recenzije aplikacija i softvera na kojima su radili mogu da budu korisne, ali ne moraju biti pokazatelji stvarnog stanja. Baš zato bi trebalo da tražite malo dublje i pronađete i one komentare koje kompanija nije istakla.

Takođe, pogledajte spisak klijenata. Ukoliko postoji šansa, stupite u kontakt s klijentima i provjerite mogu li da potvrde da je kompanija zaista kreirala softver ili aplikaciju. I, naravno, ako već ostvarite kontakt, pitajte ih kakvo iskustvo su imali pri saradnji.

Klijenti su uvijek bolji indikator od zaposlenih. Zaposleni mogu iz raznih pobuda da vam pruže lažnu sliku (strah od gubitka posla, činjenica da možete da im budete konkurencija itd...)

Potražite aplikacije koje možete da testirate

Prije nego što se zaposlite u kompaniji, proverite da li ste već negdje vidjeli njihove aplikacije. Dmitri Karpovič, izvršni direktor kompanije za razvoj aplikacija Oxagile, savjetuje: „Baš kao što auto-kuće ne očekuju da kupite automobil bez probne vožnje, tako i kompanije za razvoj softvera i aplikacija treba da dozvole da oprobate njihove proizvode. Potražite neke od njihovih aplikacija koje su dostupne na internetu i sami ih testirajte.

Tražite agilnost

Kada se raspitujete o kompaniji, obavezno provjerite koliko su brzi u razvijanju svojih aplikacija, rješavanju problema, koliko brzo odgovaraju klijentima na njihove zahtjeve i tome slično. Kompanija koja vodi računa o svom ugledu i klijentima marljivo i brzo će raditi, prihvatati promjene i praviti hrabre poslovne poteze.

Tražite transparentnost

Bez stalne i iskrene komunikacije teško je zamisliti bilo kakvu vrstu saradnje i rada. Takođe bez dobre komunikacije s klijentima nema dobrog proizvoda. Raspitajte se o tome kakva je praksa u kompaniji koju razmatrate.

Potražite najbolju ponudu

Ako dođete u situaciju da treba da birate između dvije kompanije, razmotrite koja od njih vam nudi bolje uslove. Da biste to uopšte mogli da uradite, morate da upoznate sebe.

Kada odredite šta tačno želite u karijeri, lakše ćete se odlučiti. Pitanje plate nije uvijek najvažnije. Ne zaboravite da u razgovoru za posao postavite pitanja koja vas tište i otklonite sve nedoumice koje imate, jer posle toga može da bude kasno.

Zbog velike primjene softvera u poslovnom i privatnom okruženju, profesijasoftver developera postaje jedna od najprivlačnijih na današnjem tržištu rada. Zato treba potražiti adekvatno obrazovanje iz ove oblasti. Koristeći znanja koja steknete na obrazovnom programu Software Development moći ćete da razvijete karijeru u svakoj firmi ili kompaniji. Više o ovom programu možete saznati ovdje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.