OFFSIDE

Nejmaru prijeti šest godina zatvora zbog učestvovanja u neregularnom transferu u Barcelonu

Početak suđenja službeno nije određen

AFP

Index.hr

1.11.2018

Nejmar (Neymar) je suočen sa služenjem šestogodišnje zatvorske kazne, tvrdi "L'Équipe". Ugledni francuski sportski dnevnik piše i podsjeća kako je protiv Nejmara i dalje u toku sudski postupak španskog pravosuđa. Sumnjiči ga se zbog navodnog učestvovanja u neregularnom transferu iz Santosa u Barcelonu 2013. godine. 

Poduža optuženička klupa 

Sudsko vijeće potvrdilo je kako optužnica "uključuje korupciju i prevaru", kao i da je Nejmar - prema tvrdnjama tužilaštva - "bio svjestan neregularnosti tokom transfera", zbog čega mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna. 

Osim Nejmara, na optuženičkoj su klupi i Nejmarov otac i Barcelonin aktuelni predsjednik Žozep Bartomeu (Josep). Španski pravosudni organi terete ih za poreznu prevaru i korupciju zbog svojih uloga u transferu. Izuzeti optužbi nisu niti Barcelonin bivši predsjednik Sandro Rosel (Rosell) i Santosov nekadašnji čelnik Odilio Rodrigez Filjjo (Rodrigues Filho).

Prikrivanje transfera zbog izbjegavanja poreza

Barcelona je po službenom okončanju transfera saopćila kako je Santosu za Nejmarovu odštetu isplatila tek 17,1 milion eura. Čak 40 miliona eura pripalo je Nejmaru kao bonus zbog pristanka na transfer. Međutim, brazilska investicijska kompanija DIS - oštećena za određeni postotak - pokrenula je tužbu s dokazima kako je iznos transfera bio 88,2 miliona eura i da se istinska cijena transfera svjesno prikrivala zbog izbjegavanja poreza. S obzirom na pritisak klupske javnosti, Barcelonin aktuelni predsjednik Bartomeu priznao je kako su DIS-ove tvrdnje istinite. 

Početak suđenja službeno nije određen. Tužilaštvo je na prvom saslušanju za Nejmara tražilo dvogodišnju zatvorsku kaznu. Brazilac je poricao upletenost riječima kako je "potpuno povjerenje imao u svog oca koji ujedno obnaša i menadžersku ulogu".

U slučaju da bude optužen, Nejmaru prijeti šestogodišnja zatvorska kazna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.