HRVATSKA

Zlatni rukometaš radi na Pelješkom mostu sa Kinezima iz Vuhana

Radim u vodovodu, imamo posla na pretek

Kaleb sa prijateljem iz Vuhana. Sportske novosti

Avaz.ba

6.4.2020

Nikša Kaleb, nekadašnji zlatni rukometni reprezentativac Hrvatske dane provodi družeći se i radeći s Kinezima iz Hubeija, kineske pokrajine u kojoj je Vuhan i odakle je zapravo krenula pošast koronavirusa. Taj nikad ne miruje, nikad ne posustaje duhom. Ni koronavirus ga ne može zaustaviti, kao nekad ni protivnici. Osim toga dobro je naučio igrati odbranu, pa mu ni s te strane braniti se od zla nije problem.

Kineskinje na frizuri

Kako ste ovih dana?

- Evo zdravo i debelo, kako se kaže. Daj meni zdravlja, a mom mužu posla, to je stara krilatica koje se držimo i kod kuće. Tako sam na nogama “od 7 do 7”, a opet i doma sam, kćer se vratila iz Zagreba, svi smo na okupu - kaže Nikša Kaleb, nekadašnji zlatni hrvatski reprezentativac, od januara i edukativno-sportski televizijski komentator.

Pa što se radi “od 7 do 7”, kada svi kažu ostani doma?

- Radim u vodovodu, imamo posla na pretek. Naš posao ne može stati. Osim toga oko Pelješkog mosta smo stalno, sada i oko pristupnih cesti koje vode do njega.

Kako to funkcionira? 

- Super, baš sam neki dan bio u kampu kod Kineza koji grade, bilo je nekih problema s hidrantom, i nekim začepljenim cijevima, pa smo morali riješiti. Oni rade normalno, naravno sa svim mjerama koje su propisane, ali i sa svojim posebnostima.

Recimo…

- Recimo, oni su s tim mjerama krenuli i prije nego je kod nas postalo opasno, što je nama u tim trenucima bilo smiješno. Sve ljude koji nisu Kinezi, a rade s njima na Pelješkom mostu, vratili su doma i uredno im isplaćuju plaće. Kada dođeš u kamp, a možeš doći samo ako je nešto baš hitno, prvo dezinfekcija, pa mjerenje temperature, pa sve ostalo. Ljudi su prvo vrijeme bježali od njih u strahu, no sada to više nije slučaj. Recimo, ja sam neki dan vozio dvije Kineskinje koje rade kod njih na frizuru u Metković i kažu da im je spas u video pozivima s kojima održavaju kontakt sa svojima doma. Briga im je malo popustila zadnjih dana, ali ne skroz.

Odakle su ti Kinezi?

- Iz Vuhana najviše, iz te pokrajine Hubei iz koje je sve to krenulo s koronom. I zato su bili sjajno informirani o čemu se radi, i zato su u sve mjere kod nas pokrenuli i prije nas samih. Njihov šef mi je rekao “znaš Wuhan su tri Hrvatske, zato smo bili zabrinuti”. A nisam ni znao za taj Wuhan dok njih nisam upoznao. Peking, Šangaj i to da, ali taj “gradić” Vuhan… I sad oni nas tješe, kažu bit će to OK. Ako oni kažu…


Barem će biti ribe

Pa kako komunicirate s njima?  

- Lijepo, imamo prevoditelja koji je jedan od onih koji su otpušteni kućama zbog situacije s koronom. Ja dođem kod šefa, on nazove prevoditelja koji je inače u Šibeniku, pa onda razgovaramo u troje i sve se dogovorimo. Fenomenalni su profesionalci. Evo ovih dana kreću sa sredine mosta dizati, spajati, to je razmak od 285 metara između dva stupa, pa će pomalo prema obalama. Do idućeg ljeta bi trebalo biti gotovo. Najviše ih muči jugo koje potegne i 48 sati u komadu, koje dosta štete napravi i uspori posao. I nervira ih silno. A tu su odskora i pristupne ceste, popravljamo vodovod kad nešto polome, spajamo sa Strabagom Komarnu s BiH i tako, ima posla, čak smo se i pojačali, ali naravno sve po propisu uz razmak, maske i te stvari. Apsolutni respekt, jer ovo je jako opasna stvar očito.

Stigne li se u ribolov?

- Uvijek se stigne, posebno kada kći kaže da se poželjela ribe. Dobro, situacija nije baš idealna, ali kako stvari stoje neće biti ni sezona, pa će biti vremena za ribolov, jer bojim se da gužve biti neće. A dobro, bit će ribe barem.

A slavite ove godine i 20 godina od EHF naslova?  

- Da lijepa su to vremena bila. Bilo bi lijepo da ovo završi pa da se nađemo, 20 je fina brojka, što jest, jest - rekao je Kaleb za Sportske novosti.


Kaleb. Sportske novosti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.