RUKOMET

Marko Panić za "Avaz": Obrvan je ostavio momke na cjedilu

Prcu i Terzića bih držao u reprezentaciji dok mogu hodati, kazao je desni bek Monpeljea

Panić: Pogoršanje atmosfere je doprinijelo da se oprosti nekoliko igrača. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

28.3.2022

Sjajni desni bek Monpeljea Marko Panić (31) će se vratiti u rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine nakon nešto više od godinu izbivanja. On se u A tim BiH nije odazivao otkad je za selektora imenovan Ivica Obrvan, što je otvoreno je rekao. Stvari su se u međuvremenu promijenile. Obrvan je imao skor 1-7 sa “Zmajevima” i dao je otkaz uoči dvomeča predbaraža za Svjetsko prvenstvo sa Grčkom.

Druga pozadina

- Vraćam se sigurno, rekao je Panić i dodao:

- Dobio sam upit iz Saveza o tome vraćam li se sad kad Obrvan više nije selektor. Dao sam potvrdan odgovor. Uskočio bih i protiv Grčke, da pomognem momcima, ali jednostavno nisam bio na prijavljenom širem spisku, objasnio je Panić, koji je za BiH igrao 10 godina.

No, pratio je sva dešavanja.

- Bilo je totalno nekorektno od Obrvana da ostavi momke na cjedilu nekoliko dana prije okupljanja i utakmica sa Grčkom. Mislim da tu ima i druga pozadina, ali to će se vremenom pokazati. Tu je Obrvan pokazao da misli samo na sebe. Razumijem ako nije isplaćen. Ali, mislim da se to između Saveza i njega moglo odraditi na bolji način za sve – smatra Marko.

Dvomeč sa Grčkom smo dočekali odjednom bez nekoliko važnih igrača.

- Okosnica ekipe je bila povrijeđena, ni ja nisam tu, nekoliko igrača se oprostilo, i mislim da mladim momcima stvarno ne možeš ništa reći. Dali su svoj maksimum. Ali koliki je taj maksimum, i je li to zadovoljavajuće za reprezentaciju, to je druga tema. To je ono što mi imamo. Ja sam samo više očekivao od momaka koji su tu pet – šest godina, kao Herceg, Vegar i Hamidović. Mislim da su oni tu trebali potegnuti, ali se to nije desilo. Ostalima ne možeš ništa zamjeriti – komentirao je Panić.

Osipanje tima je počelo podmlađivanjem igrača koji evidentno još nemaju nivo potreban za igranje turnira kao što je Evropsko prvenstvo.


Marko Panić. Arhiva

Apsolutna greška

- Apsolutna greška je smjena generacije, to se ne radi na EP-u. Nas je krasila uvijek dobra atmosfera. A pogoršanje te atmosfere je doprinijelo da se nekoliko igrača oprosti. Vranješ je prerano odlučio oprostiti se, možda i ishitreno odmah poslije EP-a. Karačić je jedan od najvećih profesionalaca sa kojima sam igrao, on ima i fizičku i mentalnu snagu da je sigurno mogao još pomoći. A Prcu i Terzića bih držao u reprezentaciji dok mogu hodati. Smjena generacije se ne radi na silu. Ja sam čekao 10 godina da odem na prvenstvo, a sad su došli momci koji nikad nisu bili u reprezentaciji i otišli su na EP. Ne možeš izbaciti Prcu, ako je on i dalje bolji od svih naših lijevih bekova – zaključio je Panić.

Novi tim

Novi državni tim može biti dosta bolji od onoga što smo vidjeli protiv Grčke. Ali, za to ćemo morati sačekati kvalifikacije za EP 2024. u Njemačkoj, odnosno jesen.

- Mislim da možemo skupiti dobru grupu od 10 igrača, iako će biti ogroman hendikep čim jedan nedostaje – rekao je Panić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.