KVALIFIKACIJE ZA EP

Marko Panić za "Avaz": Nismo favoriti, ali ćemo dati maksimum

Dobio sam poziv i rekao selektoru Smajlagiću da ću se odazvati, rekao je Panić

Marko Panić. Facebook

Piše: Er. B.

5.10.2022

Kvalitetom i iskustvom predvodnik podmlađene rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine trebao bi biti desni bek Monpeljea Marko Panić.


Kostur tima

Rođeni Jajčanin je zdrav, nastupa za jak francuski klub, a u razgovoru s novim selektorom reprezentacije BiH Irfanom Smajlagićem je najavio povratak u A tim nakon godinu izbivanja.

- Razgovarali smo, dobio sam poziv i rekao da ću se odazvati. Nisam tu bio godinu, ne znam šta očekivati, ali vidim da je pozitivna priča i da Smajlagić hoće da napravi kostur ekipe, da na startu vidi ko je kakav… Tražio je i ozbiljne uslove za nas, da se osjećamo kao reprezentativci na pripremama – rekao je Panić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Okupljanje reprezentativaca je u nedjelju, a on bi trebao doći dan kasnije.

- U nedjelju (17 sati) imam utakmicu sa St. Rafaelom, tako da bih trebao doći dan poslije, ali još nisam siguran konkretno kad - kazao je Panić.

Reprezentaciji BiH slijede kvalifikacije za EP u grupi 7 sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom. Na prvenstvo će ići po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane iz ukupno osam grupa kvalifikacija.

- Računam da će posljednje u grupi biti Kosovo, koje bi trebali dobiti dva puta ukoliko išta ozbiljnije mislimo i onda se posvetiti jačim protivnicima. S posljednjim se ne računaju bodovi, tako da nam treba jedna pobjeda protiv Slovenije i Crne Gore. Realno gledajući, mislim da mi nismo favoriti u ovom trenutku u odnosu na ove dvije ekipe. Trenutno, ni po kvalitetu, a još manje s obzirom na to šta se sve izdešavalo u proteklih godinu-dvije. Sad je sve novo, pitanje je i ko će se odazvati, jesu li svi zdravi - priča Panić.


Marko Panić. Facebook

Jedna pobjeda

U kratkom roku je potrebno sve pripremiti s obzirom na to da „Zmajevi“ 13. oktobra (20 sati) gostuju Sloveniji u Mariboru, a tri dana kasnije (20 sati) u Sarajevu dočekuju Crnu Goru.

- Mi ćemo izaći i probati se pokazati u najboljem svjetlu. Ove dvije reprezentacije igraju nekoliko godina zajedno i učestvuju na velikim takmičenjima, imaju bazu i kontinuitet. Moramo gledati realno, idemo probati odigrati najbolje što možemo. Probat ćemo napraviti neku bazu igre i igrača. Znam samo da se moramo potruditi da damo maksimum od sebe, pa ako se sve poklopi da ostvarimo jednu pobjedu i plasiramo se na EP - zaključio je Marko Panić.

Dva spiska igrača

Selektor Smajlagić objavio je spisak naše reprezentacije, uz novi stručni štab koji čine njegovi pomoćnici Damir Doborac, Mario Blažević i Muris Đug, te doktor Amer Nezirović. Na spisku se nalaze: Admir Ahmetašević, Harun Hodžić, Nebojša Bojić, Mirsad Terzić, Milan Vukšić, Edin Klis, Dino Hamidović, Igor Mandić, Mirko Herceg, Marko Panić, Adin Faljić, Elmir Građan, Gafar Hadžiomerović, Vlado Draganić, Adi Mehmedčehajić, Alen Ovčina, Luka Perić, Mladen Bošković, Marko Davidović, Nikola Jeremić, Dejan Malinović.

Na širem spisku se nalaze: Benjamin Burić, Josip Perić, Marko Lukić, Omer Mehmedović, Marin Vegar, Vladan Lončar, Dušan Miličević, Senjamin Burić, Amir Muhović, Enes Keškić, Srđan Predragović, Neven Stjepanović, Krešimir Krešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.