BORCI

Enid Numanović: Cilj je evropska titula

Nikad nisam imao veću tremu nego u prvom meču, kaže 22-godišnji borac iz Banovića

Numanović: Krenuo stopama oca Zaima

J.J.

14.1.2019

Banovići su oduvijek bili mjesto u kome su stasali dobri bokseri, a da se ta tradicija nastavlja i danas, najbolje nam potvrđuju rezultati Enida Numanovića. 

Ovaj 22-godišnjak okušao se u djetinjstvu u mnogim sportovima, ali ga je na kraju začarala plemenita vještina.

- Boksom se bavim od 14. godine. Okušao sam se u dosta sportova dok nisam osjetio da boksu pripadam i dok nisam shvatio ljepotu ove plemenite vještine. Kao i svako, želio sam da steknem samopouzdanje, a kroz boks sam uspio. Iskreno, svaki sport je dobar, ali ja sam se pronašao u boksu i očito nisam pogriješio.

Možda su u pitanju geni, jer je i moj otac Zaim, koji je, ujedno, moj trener, cijeli život u boksu. Boksao je za Željezničar u zlatnom periodu tog kluba, predstavljao je Jugoslaviju i imao sam od koga naučiti sve o boksu. Mada ja još učim i usavršavam se, ali sve što znam o boksu je zahvaljujući njemu - objašnjava Numanović.

Iza sebe ima više od 120 amaterskih mečeva, bio je kadetski prvak BiH, dva puta juniorski šampion naše zemlje, učesnik Evropskog prvenstva, osvajač mnogih turnira... Kako kaže, nikad neće zaboraviti prvi ulazak u ring.

- Nikad nisam imao veću tremu nego tog dana, ali sam ušao u ring i na poene pobijedio momka iz Sarajeva - kaže Numanović.

Enid je od 2016. profesionalac. Iste godine je u Banovićima upisao i prvi profesionalni meč, u kojem je pobijedio prekidom u četvrtoj rundi. Od tada do danas, imao je 20 profesionalnih borbi i nijednom nije poražen!

- Trenutno sam među 2.000 boksera u kategoriji do 76 kilograma 140. u svijetu. Bitno je naglasiti da rangiranje obavlja "Boxrec" sa sjedištem u Londonu, a rangiran sam i za EBU, evropsku titulu, s obzirom na svoje dosadašnje pobjede.

Na osnovu ranga odobreno mi je da boksam za titulu BiH i pobijedio sam taj meč tako da sam trenutno prvak BiH u profesionalnom boksu u kategoriji do 76 kilograma - ističe Numanović.

U 2019. godini cilj mu je da boksa za evropsku EBU titulu. Svjestan je da samo radom može ostvariti snove u ringu pa tako svakog dana trenira dva puta, a intenzitetet treninga povećava se na pripremama.

U profesionalne vode uplovio je tek nakon velikog broja amaterskih borbi. Prema njegovom mišljenju, to je idealan put.

- Veoma je bitno imati amatersku karijeru iza sebe, gdje steknemo osnovna iskustva. Mnogi koji su brzo ušli u profesionalni boks, brzo su i završili karijeru - smatra Numanović.

 Voli da igra šah 

Slobodnog vremena Enid ima malo, a koristi ga na interesantan način.

- U slobodno vrijeme volim da igram šah. Podsjeća me na boks, gdje ti je cilj da nadmudriš protivnika i pobijediš čak i kad bi žrtvovao sve - kaže Numanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.