TENIS

Nadal: Uživam u rivalstvu sa Federerom i Đokovićem

Nadal nakon osvajanja US Opena AFP

Avaz.ba

11.9.2017

Rodžer Federer (Roger, 19 grend slemova), Rafael Nadal (16) i Novak Đoković (12) trojica su od četvorice najuspješnijih tenisera u historiji.

Jedini koji razdvaja ovo društvo na vrhu "vječne liste" je Pit Sampras, trenutno trećeplasirani sa 14 gren slem trofeja, ali ta činjenica ne utiče na zaključak da živimo u eri najboljeg tenisa, u kojoj je godinama unazad bilo teže nego ikad osvojiti najveće turnire.

Rafael Nadal, trenutni "broj jedan", uspio je to u nedjelju uvečer, rutinski doći do naslova na US Openu. 

Iako su ga američki novinari pitali poslije finala za njegovo rivalstvo s Federerom, on nije pristao da govori o tome bez pominjanja srbijanskog tenisera.

Uživam što sam dio rivalstva sa Rodžerom, ali istovremeno sam odigrao više važnih mečeva protiv Novaka. Tokom karijere imao sam nekoliko rivalstava i sretan sam na neki način što učestvujem u svemu tome. S druge strane, igrao sam u eri u kojoj su tri igrača osvojila 19, 16 i 12 gren slem trofeja. To je mnogo, zar ne? - počeo je Rafa. 

Španac je potom nastavio u istom tonu...

- Govorio sam to kada ste pričali o Rodžeru i meni. Znate, uz nas dvojicu tu je i još jedan igrač - Novak Đoković. On ima 12 gren slem trofeja i vjerovatno će se boriti za još mnogo. Zar ne? Da, sretan sam što sam dio svega toga i zaista uživam i osjećam zadovoljstvo što imam ta dva rivalstva. To je nevjerovatno, jer mislim da niko nije odigrao više međusobnih mečeva nego Novak i ja sa Rodžerom. Takmičimo se toliko dugo, a sve je još više posebno zbog kombinacije naših stilova..."

Osim što su osvojili toliko titula, njih trojica su i lideri u broju gren slem finala (Federer 29, Nadal 23, Đoković 21).

- Sjajno je, a istovremeno je i veoma teško podići toliko trofeja koliko smo mi podigli. Ipak, na neki način trebalo bi da budemo veoma sretni. Iako nas je trojica, osvojili smo mnogo i čak i više nego što smo Rodžer, ja ili Novak i sanjali. Veoma smo sretni zbog svega što nam se događa - dodao je Nadal, veliki šampion i sportista.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.