TENIS

Najveći ikad: Rodžer Federer u pet setova pobijedio Čilića i osvojio 20. Gren slem u karijeri

Piše: Al. Ti.

28.1.2018

Švicarski teniser Rodžer Federer osvojio je danas Australian Open nakon pobjede protiv hrvatskog tenisera Marina Čilića rezultatom 3:2 po setovima. Bilo je 6:2, 6:7, 6:3 , 3:6 i 6:1.

Meč je počeo odlično za Federera koji odmah pravi brejk. Čilić nije imao rješenja na odličnu igru švicarskog majstora koji za svega 10-ak minuta dolazi do prednosti od 3:0 u prvom setu, što je bilo presudno za osvajanje prvog seta. Federera je servis odlično služio, što mu je relativno brzo i lagano donijelo prvi set, a bilo je 6:2 za samo 24 minute.

Drugi set je počeo nešto boljom igrom Čilića, a oba tenisera su držala svoj servis. Federer je u desetom gejmu drugog seta, pri rezultatu 5:4 za Čilića spasio prvu set loptu. Ipak ništa nije mogao u taj brejku koji hrvatski teniser rješava u svoju korist, a bilo je 7:5 i tako izjednačava na 1:1 u setovima.

Treći set je počeo slično kao i drugi, s tim što je Federer u petom gejmu napravio brejk što mu je bilo dovoljno za osvajanje trećeg seta i vodstvo od 2:1. Bilo je 6:3.

Četvrti set je najbolje pokazao koliki je borac teniser iz Međugorja. Nakon što je izgubio rano svoj servis, uspio se vratiti i sa dva brejka osvojiti četvrti set sa 6:4 i izjednačiti rezultat na 2:2.

U petom odlučujućem setu Federer preuzima kontrolu i veoma brzo dolazi do prednosti od 4:1, što je bilo presudno za pobjedu u današnjem velikom finalu. Na kraju je bilo 6:1 za konačnih 3:2 u setovima nakon više od tri sata igre.

Federeru je ovo bila 20. Grend slem titula u karijeri, dok je Čilić ostao na jednoj tituli iz i to sa US Opena.

Švicarac je osvojio šesti naslov u Australiji i uz Roja Emersona i Novaka Đokovića postao je teniser s najviše naslova u Melburnu.

Čiliću je ovo bilo treće Grend slem finale i drugi poraz, ali za utjehu je ostvario najbolji ranking karijere i od sutra će biti treći teniser svijeta, odmah iza Rafaela Nadala i Rodžera Federera.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.