TENIS

Oglasio se Čilić i napao potez organizatora koji je išao na ruku Federeru

Čilić na konferenciji za medije ( AFP)

Avaz Sport

28.1.2018

Moj konačni cilj je doći do broja jedan i za to radim, izjavio je najbolji hrvatski teniser Marin Čilić na konferenciji za medije u Melburnu, nakon poraza u finalu Australian Opena od Švicarca Rodžera Federera (Roger) u pet setova (6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1) nakon tri sata i tri minute borbe.

Naravno da sam sad malo razočaran. To je normalno. Vodili smo veliku bitku. Uspio sam preokrenuti meč. Veliki mi je poticaj bio gem koji sam odigrao kad je on servirao kod vodstva 3-2 u četvrtom setu. To me podiglo. Od tada sam igrao fenomenalno. Prvi gem petog seta je, više-manje, bio ključan. Nisam iskoristio svoje prilike za break, izgubio sam servis u sljedećem gemu i tu mi je pobjegla pobjeda - sumirao je događaja u finalu, koje je odlukom organizatora odigrano pod krovom Rod Laver Arene, zbog visoke temperature (oko 38 stepeni). 

- Bi li bilo drugačije na otvorenom? Vjerujem da bi. Bilo mi je teško prilagoditi se, posebno u početku, jer je bilo bitno hladnije nego što sam očekivao i u odnosu na uvjete u kojima sam se zagrijavao. Najavili su nam da bi se meč mogao igrati u dvorani, ali nisam želio mijenjati svoju rutinu. Tokom turnira sam se uvijek zagrijavao i trenirao na istom terenu. Nisu me pitali za mišljenje oko krova, a nisam se želio ni raspravljati oko toga. Nisam želio nikakve negativne misli. To mi se činilo besmislenim. U načelu, nemam ništa protiv zatvorenog krova, ali nisam osjetio takve uvjete ove godine i zato sam loše počeo meč, izgubio prva dva servisa i onda stalno lovio zaostatak - dodao je Čilić, koji će u ponedjeljak, prvi put u karijeri, biti na trećem mjestu ATP ljestvice, odmah iza Rafaela Nadala i Federera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.