PARIZ

Rafael Nadal lovi rekord na Rolan Garosu

Avaz Sport

10.6.2018

Rafael Nadal priznaje da njegovu želju za osvajanjem 11. naslova pobjednika Rolan Garosa dodatno podgrijava činjenica da mu se bliži kraj karijere.

Osvajač 16 gren slem pehara stoga će biti posebno motiviran u današnjem finalu (15 sati), svom 24. na velikim turnirima, protiv Austrijanca Dominika Tima (Dominic Thiem).

Sjajna forma

Tridesetdvogodišnjem Špancu pobjeda bi donijela 11. titulu u Rolan Garosu, gdje je do sada u karijeri dobio 85 od 87 mečeva. Time bi prvi igrač ATP liste izjednačio rekord legendarne Australke Margaret Kort (Court) po broju trofeja na jednom gren slem turniru u svijetu tenisa.

Kort je na svom Australian Openu trijumfirala 11 puta između 1960. i 1973. godine.

- Uvijek sam imao najveću moguću motivaciju da igram ovdje. Zbog povreda sam izgubio mnogo prilika i svjestan sam da godine brzo prolaze - priznao je Nadal, koji je u karijeri propustio čak osam gren slem turnira zbog povreda.

Rafa je u polufinalu zbrisao Huana Martina del Porta (Juan) sa 6:4, 6:1, 6:2. Argentinac je poslije meča izjavio da Nadal dugo nije igrao u boljoj formi nego na ovogodišnjem Rolan Garosu.

- Veoma je snažan. Svjež je, zdrav... Skro da ga je nemoguće pobijediti - rekao je Del Potro.

Nemoguć zadatak

Čovjek koji će pokušati učiniti nemoguće je Dominik Tim. Iako je na papiru autsajder, 24-godišnji Austrijanac jedini je igrač koji je u posljednje dvije godine savladao Nadala na zemljanim terenima, i to dva puta (Rim, Madrid).

- Moram igrati na način na koji sam to učinio u Rimu i Madridu. Svjestan sam da će sada biti mnogo teže, ali imam plan - rekao je Tim, naglasivši da bi njegov adut moglo biti i što je veći pritisak na favoriziranom Špancu.

Federer i Đoković

Federer je na Rolan Garosu u karijeri izgubio samo dva meča. Savladali su ga Robin Soderling (Švedska) 2009. godine u četvrtom kolu i Novak Đoković (Srbija) u četvrtfinalu 2015.

Ako danas osvoji Rolan Garos, Nadal bi se priključio Đokoviću i Federeru, kao jedinim igračima koji su u karijeri zaradili više od 100 miliona dolara od nagrada na turnirima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.