TENIS

Anderson poslije pet setova i šest i po sati prošao u finale Vimbldona

Kevin Anderson ( AFP)

B92

13.7.2018

Kevin Anderson je pobedio Džona Iznera (John Isner) u polufinalu Vimbldona sa 3-2 u setovima, 7:6 (6), 6:7 (5), 6:7 (9), 26:24.

Džon Izner  i Kevin Anderson  su odigrali su treći najduži meč na Vimbldonu i najduži u polufinalu ovog turnira jer su ga završili za šest sati i četrdeset minuta. 

Zbog stila igre oba teniserra, bilo je očekivano da bi meč mogao da potraje, ali se malo ko nadao da će sa terena izaći tek pet minuta prije 21 sat. 

Od starta manje-više ni jedan ni drugi nisu odstupali od svog provjerenog šablona i igre. Dva metra visine, snažan servis, pa ako protivnik vrati, onda izlazak na mrežu.  

Prvi set bio je zanimljiv samo u trećem gemu kada je Anderson spasao tri brejk lopte, da bi sedam gemova kasnije u sličnu situaciju stavio i Iznera.  

Pri rezultatu 5:4, Anderson je imao brejk i set lopticu, nije je iskoristio pa je Amerikanac izjednačio na 5:5 i time samo odložio gubitak prvog seta nakon taj-brejka (6:8). 

Na isti način je odlučen i drugi set u kome je samo u devetom gemu Anderson nakratko zapretio brejkom. Sjajan start taj-brejka imao je Izner, poveo 3:0 i do kraja održao prednost za izjednačenje u setovima.  

Tek u trećem setu viđeni su prvi brejkovi na meču u kome su obojica servirala potpuno razorno i sa minimalnim odstupanjima. Prvo je Izner izgubio svoj servis za 5:3, ali je napravio ribrejk za 5:4, da bi u nastavku seta sa 11:9 dobio taj-brejk i poveo 2-1.  

To nije bio kraj maratona jer je Anderson u narednom setu napravio dva brejka i sa 6:4 poravnao na 2-2.  

Tek tada je usljedio "pakao" zbog kog se postavlja pitanje - da li je peti set bez taj-brejka dobro rješenje na Vimbldonu? 

Servisi su radili kao sat, a sat je poslije 10:10 pokazivao pet sati igre čime je oboren rekord Vimbldona u trajanju meča kada je riječ o polufinalima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.