TENIS

Đoković savladao Nadala i plasirao se u finale Vimbldona

Agencije

Avaz Sport

14.7.2018

Novak Đoković je savladao Rafaela Nadala 3:2 u setovima 6:4, 3:6, 7:6 (11-9), 3:6, 10:8.

Duel Srbijanca i Španca počeo je sinoć oko 20 sati i prekinut je u 23 po lokalnom vremenu zbog policijskog sata u Engleskoj.

Đoković i Nadal su bili "žrtve" prvog polufinala koje su igrali Kevin Anderson i Džon Izner (John Isner). 

Njih dvojica su na terenu provela punih šest i po sati, zbog čega su srbijanskom igraču i Špancu na raspolaganju bila tri sata za igru, do trenutka kada ona mora da se prekine iako je meč počeo pod zatvorenim krovom. 

Novak Đoković je odlično počeo meč na pod zatvorenim krovom Centralnog terena. Od samog starta pritiskao je Nadala, da bi do brejka došao u sedmom gemu kada je poveo sa 4:3. Do kraja tog perioda igre je bez većih problema sačuvao svoj servis i došao do prednosti od 1:0.

U drugom setu došlo je do blagog pada u igri srbijanskog tenisera, a i Španac je podigao nivo igre, prvi je stigao do brejka, međutim, Đoković je odmah u narednom uzvratio istom mjerom. Nadal je opet uspio da dođe do brejka i potom sigurno privede set kraju. 


Treći set donio je dosta uzbuđenja, iako nije bilo ni brejk lopti. Obojica su često pritiskali na servis rivala, ali to nije donijelo rezultata, pa je tako taj period igre okonačan poslije taj-brejka. 

Đoković je taj-brejk počeo duplom greškom, ali je odmah potom napravio mini-brejk. Srbijanski teniser je potom u šestom poenu ponovo oduzeo servis u šestom poenu, ali je Nadal još jednom uspio da vrati mini-brejk.

Nadal je potom prvi došao do set lopte, nije je iskoristio, da bi potom uspio da napravi i mini-brejk prednosti, ali ni na svoj servis nije realizovao šansu da povede sa 2:1 u setovima. Imao je Španac još jednu šansu, ali je opet Đoković dobrim servisom ostao u setu. 

Srbijanski teniser je poslije neiskorištene set lopte pri rezultatu 9:8, napravio mini-brejk i potom na svoj servis, nakon duge razmjene udaraca potvrdio vodstvo od 2:1 u setovima.

Meč je odmah zatim prekinut, a nastavak je uslijedio danas u 14 sati. Shodno pravilima, meč je nastavljen u istim uslovima, što znači da je teren bio pokriven, jer nije postojao konsenzus obojice igrača da se igra na otvorenom. 

Samo prvi gem u četvrtom setu trajao je osamnaest minuta, a Đoković je propustio dvije brejk šanse pa je Rafa uz dosta muke uspio da stigne do vodstva. 

Očigledno da su propuštene brejk šanse u ranoj fazi nastavka meča uticale na Novakovu psihu jer je Nadal prelako dobio sljedeća dva gema i tako poveo sa 3:0! 

Novak je prvi gem danas osvojio bez izgubljenog poena i to mu je podiglo samopouzdanje, tako da je u petom gemu napravio prvi brejk uz samo jedan izgubljen poen.

Vrlo brzo Đoković se potpuno vratio u igru pa se poslije 36 minuta igre došlo do nerješenog rezultata (3:3). Naredna tri gema pripala su Špancu koji na taj način uspio da odvede meč u peti set. 

Pri vodstvu Rafaela Nadala 5:3 Novak je propustio tri brejk lopte i to ga je koštalo gubitka seta.

Peti set je bio priča za sebe, kao da se radilo o jednom odvojenom meču u dvodnevnom maratonu koji su nam priredili Novak Đoković i Rafael Nadal. 

U prvih sedam gemova dvojica tenisera nisu dozvoljavala brejk lopte, a do prve je u osmom gemu stigao Novak Đoković. Od tog momenta, pa do kraja meča Rafael Nadal je imao pet brejk lopti, a Novak još dvije.

Onu u 16. gemu Nole nije iskoristio, a to je ujedno bila i prva meč lopta danas. Nakon sigurnog servisa Đoković je poveo sa 9:8, a zatim bez izgubljenog poena oduzeo servis Nadalu i stigao do prvog Grend slem finala poslije dvije godine. 

Novak Đoković će u nedjelju igrati za trofej protiv Kevina Andersona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.